Теми статей
Обрати теми

Списуємо прострочену заборгованість фізособи

Біляєва Олена
У I кварталі 2014 року підприємство виплатило фізособі (не підприємцю) аванс за цивільно-правовим договором. З цієї суми був утриманий ПДФО і перерахований до бюджету. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ показали виплачений дохід без нарахування. У встановлений строк фізособа роботу не виконала і грошові кошти не повернула. Зараз прийнято рішення списати прострочену дебіторку. Як цю ситуацію відобразити в обліку? Чи треба суму прощеного фізособі боргу вказувати в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ? Чи зобов’язане підприємство утримати ПДФО і ВЗ з такої суми? Чи треба коригувати форму № 1ДФ за I квартал 2014 року (рядок з виплаченою сумою авансу) у зв’язку зі списанням простроченої дебіторки?

Податок на прибуток. Резерв сумнівних боргів створюють за поточною дебіторською заборгованістю, яка є фінансовим активом (окрім придбаної заборгованості і заборгованості, призначеної для продажу), тобто за грошовою заборгованістю (п. 7 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Якщо дебіторська заборгованість є товарною (як у нашій ситуації), то резерв сумнівних боргів за нею не створюють. У разі визнання такої заборгованості безнадійною (зокрема, у зв’язку із закінченням строку позовної давності) її списують до складу інших операційних витрат: Дт 944 «Сумнівні і безнадійні борги» — Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами», 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (п. 11 П(С)БО 10).

Малодохідникам більше нічого знати не треба, вони повністю покладаються на дані бухобліку. А ось високодохідникам і малодохідникам, які вирішили добровільно коригувати фінрезультат на податкові різниці, треба врахувати таке.

Податківці визнають заборгованість зі строком позовної давності, що минув, безнадійною, тільки якщо вживалися заходи з її стягнення, і вони не привели до позитивних результатів (див., зокрема, листи Офісу ВПП ДФС від 17.11.17 р. № 2658/ІПК/28-10-01-03-11 // «БТ», 2017, № 49 і ДФСУ від 01.09.17 р. № 1783/6/99-99-15-02-02-15/ІПК // «БТ», 2017, № 39).

Тож якщо наслідувати логіку податківців, підприємство, яке не вживало жодних заходів зі стягнення заборгованості з фізособи, при списанні такої заборгованості повинно збільшити фінрезультат на суму списаної дебіторки. Це різниця з п.п. 139.2.1 ПКУ. А застосувати зменшуючу різницю з п.п. 139.2.2 ПКУ воно не може.

ПДФО. У 2014 році підприємство виплатило фізособі дохід (аванс) за цивільно-правовим договором. Тому зобов’язано було відобразити таку виплату в гр. 3 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «102».

Роботи за цивільно-правовим договором не виконані. Отже, про нарахування доходу і мови бути не може. І нехай вас не бентежить, що за платником податків у ф. № 1ДФ графа 3 «не закрилася» графою 3а. Тут жодного порушення немає.

Йдемо далі. Строк позовної давності минув. Сума авансу не повернена фізособою. Підприємство списує прострочену дебіторку. У результаті така фізична особа отримує інший вид доходу — дохід у вигляді списаної заборгованості за ЦПД, за якою минув строк позовної давності.

Такий дохід у сумі, що дорівнює у 2017 році 800 грн. (50 % місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного року), не обкладається ні ПДФО, ні ВЗ.

Якщо ж сума списаної заборгованості перевищує неоподатковувану межу (800 грн.), то сума перевищення увійде до бази обкладення ПДФО і ВЗ. Причому, зверніть увагу, сплатити податок і внесок з такого доходу зобов’язана фізособа самостійно за підсумками річного декларування (п.п. 164.2.7 ПКУ).

А що ж підприємство, яке пробачило борг?

Йому треба буде виконати функції податкового агента тільки в частині відображення такого доходу в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. Неоподатковувану частину списаної заборгованості зі строком позовної давності, що минув (у 2017 році — 800 грн.), показуємо з ознакою доходу «127», а оподатковувану — з ознакою «107» (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗІР ДФСУ). Графи 4 і 4а не заповнюються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі