Теми статей
Обрати теми

Садівниче товариство: за яку площу сплачувати земельний податок

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Олена ОГАЙ

У листі, що коментується, податківці пояснили правила сплати земельного податку садівничими товариствами.

Перш за все податківці зазначили, що садівниче товариство для виконання своїх статутних завдань користується двома категоріями земель:

• землями загального користування. До таких земель належать, зокрема, землі, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами тощо;

• землями, виділеними для ведення садівництва.

Кожна з цих категорій земель оподатковується по-різному.

1. Землі загально користування. Такі землі безоплатно передаються у власність садівничому товариству ( п. 4 ст. 35 ЗКУ).

У зв’язку з цим податківці справедливо стверджують: за землі загального користування земельний податок сплачує садівниче товариство.

2. Землі для ведення садівництва. Що стосується цієї категорії земель, то вони безоплатно виділяються у власність саме фізособам, які є членами такого садівничого товариства. Тому за загальними правилами платниками земельного податку мають бути саме фізособи, на яких оформлено право власності на такі земділянки. Звичайно ж, за умови, що вони не мають пільг із сплати цього податку. Нагадаємо: від сплати земподатку звільнено осіб у випадку, коли розмір їх ділянки для ведення садівництва не перевищує 0,12 га ( ст. 121 ЗКУ та п. 281.1 ПКУ).

Водночас доволі часто фізособа, якій виділено земельну ділянку, не оформляє право власності на такі землі. У цьому випадку платником земельного податку за таку ділянку буде садівниче товариство, а отже, воно і зобов’язане сплачувати земподаток до бюджету.

Отже, податківці переконані в тому, що садівниче товариство сплачує земподаток за землі:

• загального користування;

• які не приватизовані його членами.

За приватизовані землі податок сплачує їх власник, якщо він не має пільги з цього податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі