Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ єдиноподатника «за себе»

Лілія УШАКОВА, експерт з питань оплати праці
Щороку до 10 лютого підприємці, які працюють на єдиному податку, повинні подати в податкову Звіт з ЄСВ «за себе». Чи всі єдиноподатники зобов’язані формувати такий Звіт? Як його заповнити, щоб із поданням не було проблем? Відповіді на ці та інші «звітно-ЄСВшні» запитання ви знайдете в цій статті.

Кому Звіт писати?

За загальним правилом, Звіт з ЄСВ «за себе» подають усі підприємці, які увесь або частину 2016 року працювали на єдиному податку.

Виняток — підприємці-єдиноподатники, які є:

пенсіонерами за віком незалежно від того, досягли вони загального пенсійного віку, встановленого Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV, або така пенсія оформлена на пільгових умовах зі зменшенням віку*, і отримують пенсію згідно із законом. При цьому податківці продовжують наполягати на тому, що підприємці, яким призначена пенсія за вислугу років, скористатися пільгою не можуть. Таке роз’яснення розміщено в підкатегорії 301.04.02 ЗІР ДФСУ;

* У тому числі особи, яким призначено пенсії відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII і ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

інвалідами і отримують згідно із законом соціальну допомогу.

Ці «виняткові» єдиноподатники звільнені від сплати ЄСВ «за себе», але, за бажання, можуть стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі ( ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Що слід розуміти під «добровільною участю»? На нашу думку, добровільна участь — це участь на підставі договору про добровільну участь. Але фіскали вважають інакше. Як саме? Добровільна участь — це самостійне визначення для себе бази нарахування ЄСВ (див. абзац другий п. 4 розд. III Інструкції № 449**).

** Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449.

Чим це погано? Пояснимо на прикладі. Припустимо, є єдиноподатник-пенсіонер, який не знав, що він звільнений від сплати ЄСВ, або знав це, але забув (заробився/помилився) і здав за себе річний Звіт за формою № Д5, в якому «на автоматі» визначив для себе базу нарахування ЄСВ за увесь рік.

Якщо додержуватися положень ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, то цей пенсіонер може усе «відмотати назад»: ініціювати перевірку і на тій підставі, що з ним не був укладений договір добровільної участі, вимагати зняття надмірно нарахованих сум ЄСВ «за себе».

Але якщо керуватися абзацом другим п. 4 розд. III Інструкції № 449, то ЄСВ-справи пенсіонера зовсім не втішні. Адже він у Звіті самостійно визначив для себе базу нарахування ЄСВ. Тобто зобов’язаний тепер платити з неї ЄСВ.

Так що будьте уважні! Якщо ви увесь 2016 рік були «винятковими», Звіт з ЄСВ «за себе» не подавайте. Якщо частину 2016 року — базу нарахування ЄСВ проставте по місяць, в якому вам була призначена пенсія або соціальна допомога.

Також звільнено від сплати ЄСВ «за себе» мобілізованих єдиноподатників без найманих працівників за місяці, впродовж яких вони проходили військову службу (див. абзац перший п. 92 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Ви «не потрапили» під виняток? Тоді розбираємося зі Звітом!

Де шукати форму, як заповнювати і куди нести?

З ЄСВ «за себе» підприємці звітують, подаючи «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» за формою № Д5. Вона наведена в додатку 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Будьте уважні! У 2016 році ця форма була викладена в новій редакції. Тож якщо у вас залишилися в засіках бланки, які ви не використали, звітуючи про ЄСВ за 2015 рік, — викиньте їх.

Тепер про сам Звіт. Якщо ви в 2016 році працювали:

• тільки на єдиному податку, то у формі № Д5 заповнюйте лише титульний аркуш і таблицю 2;

• на загальній системі оподаткування і на єдиному податку — титульний аркуш, таблицю 1*** (за період роботи на загальній системі оподаткування) і таблицю 2 (за період роботи на єдиному податку).

*** Про заповнення таблиці 1 Звіту за формою № Д5 див. «БТ», 2017, № 4, с. 38.

Сформований Звіт подавайте в податкову за місцем узяття на облік. Майте на увазі: якщо впродовж 2016 року ви змінили місце проживання, форму № Д5 несіть в податковий орган за новим місцем проживання.

Важливо! Граничний строк подання Звіту за формою № Д5 за 2016 рік — 9 лютого 2017 року.

Так що покваптеся!

Як заповнити Звіт?

Правильно заповнити титульний аркуш та «єдиноподатну» таблицю 2 Звіту за формою № Д5 вам допоможе інформація, наведена нижче в таблиці.

Заповнюємо Звіт за формою № Д5

Реквізит/графа

Що вказувати

Титульний аркуш

Звіт за рік

Вказуйте рік, за який подаєте Звіт (2016)

Тип звіту

Проставляйте відмітку «Х» у полі «початкова», якщо подаєте форму за звітний 2016 рік.

Ви «розреєструвалися» в 2016 році і звітуєте за останній звітний період? Тоді вкажіть тип форми «ліквідаційна»

Податковий номер або серія та номер паспорта страхувальника

Вказуйте реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи (ідентифікаційний номер).

Якщо ви відмовилися від його отримання і маєте відмітку в паспорті про те, що маєте право здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта, тут наводьте паспортні дані

Прізвище, ім’я, по батькові

Вказуйте повністю свої прізвище, ім’я і по батькові в називному відмінку згідно з україномовною сторінкою паспорта

Місце проживання, телефон, страхувальник

Назви цих обов’язкових реквізитів говорять самі за себе. Але не забувайте їх заповнювати, інакше Звіт може бути визнаний таким, що не подавався

Код територіального органу доходів і зборів…

Перелік таблиць звіту

Навпроти назви заповнюваної таблиці в полі «Відмітка про подання» проставляйте відмітку про подання

Таблиця 2 Звіту за формою № Д5

Графа 2

Вказуйте самостійно визначену суму доходу, з якої сплачували ЄСВ за відповідний місяць. Нагадаємо: така сума не може бути менше мінімальної зарплати, встановленої на відповідний місяць(1), і більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ відповідного місяця(2).

У кінці проставляємо підсумкову суму доходу, на який буде нарахований ЄСВ

Графа 3

Проставляємо ставку ЄСВ — 22 %

Графа 4

Вказуємо в розрізі місяців звітного року суми ЄСВ, які підлягають сплаті за відповідний місяць (графа 2 х графа 3).

У кінці проставляємо підсумкову суму ЄСВ

«У тому числі нараховано у розмірі»

Дублюємо підсумкову суму ЄСВ з графи 4

(1) У 2016 році мінімальна зарплата в місячному розмірі дорівнювала: в січні — квітні — 1378 грн., в травні — листопаді — 1450 грн., в грудні — 1600 грн.

(2) В 2016 році розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ дорівнював: в січні — квітні — 34450 грн., в травні — листопаді — 36250 грн., в грудні — 40000 грн.

Приклад. Заповнимо таблицю 2 форми № Д5 для підприємця, який увесь 2016 рік був платником єдиного податку (див. рисунок).

img 1

Фрагмент заповненої таблиці 2 до Звіту за формою № Д5

Зверніть увагу! Строки сплати ЄСВ не змінилися! Як і раніше, підприємці-єдиноподатники сплачують ЄСВ «за себе», нарахований за календарний квартал, до 20-го числа місяця, що йде за кварталом, за який сплачується єдиний внесок ( абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

За бажанням ЄСВ можна платити щомісячно авансом до 20-го числа кожного місяця поточного кварталу. А потім такі авансові платежі врахувати при остаточному розрахунку за календарний квартал і за необхідності доплатити суму, якої бракує, до 20-го числа місяця, що йде за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Висновки

  • Базу нарахування ЄСВ єдиноподатник визначає самостійно. Проте її величина не може бути менше мінімальної зарплати і більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ.
  • Підприємець, який увесь 2016 рік працював на єдиному податку, заповнює у формі № Д5 титульний аркуш і таблицю 2.
  • Звіт за формою № Д5 за 2016 рік необхідно подати не пізніше 9 лютого 2017 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі