Теми статей
Обрати теми

Не заповнено ряд. 18.1 ПДВ-декларації: чи будуть штрафи?

Дар’я КРАВЧЕНКО
У ПДВ-декларації внаслідок технічної помилки не було заповнено ряд. 18.1. У результаті суму, перераховану на ПДВ-рахунок, не списано до бюджету. Зараз податківці знайшли помилку і вимагають подати УР, заплатити ще раз суму податкових зобов’язань і, звичайно, нарахувати «самоштраф». Чи можна оспорити вимоги контролерів?

На наш погляд, можна.

Зверніть увагу: обставини, що склалися, дуже нагадують період, коли в ПДВ-декларації уперше з’явився окремий рядок для суми ПДВ-зобов’язань, що підлягають перерахуванню до бюджету (ряд. 25.1 декларації).

Платники ПДВ, що не звикли до таких нововведень, частенько забували його заповнити. При цьому податкові зобов’язання сплачували в повному обсязі.

Податківці ж угледіли в цьому свою вигоду. Вони заявили, що (лист Міндоходів від 13.05.13 р. № 3318/7/99-99-19-04-02-17-06):

• незаповнений або неправильно заповнений ряд. 25.1 (тепер це ряд. 18.1) є помилкою, яку в ході перевірки буде виправлено податковим органом шляхом донарахування відповідної суми податкового зобов’язання, а також штрафної санкції у розмірі 25 % цієї суми ( п. 123.1 ПКУ);

• якщо перевірку ще не проведено, платник ПДВ має право самостійно виправити свій промах шляхом подання уточнюючого розрахунку, вказавши в ньому правильні показники і суму «самоштрафу» у розмірі 3 % від суми недоплати ( п. 50.1 ПКУ).

Погодитися з такими висновками було важко. Адже сплачувати «самоштраф» тільки через те, що не заповнено рядок декларації, нелогічно. З цієї причини платникам ПДВ доводилося звертатися до суду.

Причому багато хто з них тоді вигравав спір. Стаючи на бік платників ПДВ, у своїх рішеннях суди, звичайно ж, визнавали наявність помилки в заповненні ПДВ-звітності. Ось тільки цей промах не повинен призвести до нарахування штрафів. Адже платник усього лише не вказав напрям сплати суми ПДВ (постанова ВАдСУ від 07.10.15 р. № К/800/13837/14).

Якщо ж платник правильно визначив саму суму ПДВ, яка підлягає сплаті у звітному періоді (ряд. 25), то ніякого заниження суми ПДВ-зобов’язань за даний період не було. А значить, не було і податкового правопорушення, здійснення якого зобов’язувало б сплатити «самоштраф» згідно з п.п. «б» п. 50.1 ПКУ.

У 2016 році ситуація повторилася. Запроваджуючи нову форму ПДВ-декларації, контролери не встигли настроїти автоматичний контроль заповнення ПДВ-декларації. У результаті у багатьох платників ПДВ ряд. 18.1 документа залишився порожнім.

Положення погіршилося тим, що з введенням СЕА підставою для перерахування ПДВ до бюджету стали дані, отримані Казначейством від податківців ( п. 200.2 ПКУ). Останні ж брали необхідну інформацію безпосередньо із ряд. 18.1 декларації. І в тому разі, якщо вказаний рядок виявився незаповненим, то і сплати до бюджету за такими деклараціями не відбувалося.

Ситуація, що склалася, дала можливість податківцям повернутися до своєї фіскальної позиції і вимагати від платників ПДВ виправити помилку, якої вони припустилися. Знову ж таки із сплатою «самоштрафу».

Але чи законні такі вимоги? Поза сумнівом, платник ПДВ припустився помилки в раніше поданій ним податковій декларації. За таких обставин абзац перший п. 50.1 ПКУ зобов’язує платника направити уточнюючий розрахунок, щоб виправити допущений промах.

Увага! Але ось нарахувати «самоштраф» такий платник повинен тільки тоді, коли він самостійно виявляє факт заниження податкових зобов’язань, який виник у результаті помилки, якої він припустився ( абзац третій п. 50.1 ПКУ).

В описаній ситуації платник ПДВ задекларував правильну суму ПДВ до сплати (ряд. 18) і перерахував її на ПДВ-рахунок. Тому (якщо слідувати п. 50.1 ПКУ) для виправлення свого промаху йому достатньо подати уточнюючий розрахунок до «помилкової» ПДВ-декларації. При цьому суму «самоштрафу» вказувати в ньому не треба.

Якщо такий варіант не сподобається податківцям і вони нарахують штраф за п. 120.2 ПКУ (5 %), то доведеться звертатися до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі