Звітність «сплячого» ФОП при закритті: не забудьте сплатити ЄСВ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці порушили питання подання «ліквідаційної» звітності фізособою-підприємцем (ФОП), яка припиняє підприємницьку діяльність.

Нагадаємо: починаючи з 2017 року у разі, якщо ФОП не отримав доход (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, він все одно зобов’язаний платити ЄСВ. Тепер це правило поширюється і на загальносистемників.

Зверніть увагу! База для нарахування ЄСВ у цьому випадку не може бути більше максимальної величини такої бази, встановленої Законом про ЄСВ (40 тис. грн.). При цьому сума ЄСВ не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску — 704 грн. (3200 х 22 %) ( п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Те саме стосується і ФОП, які закриваються, щоб не платити ЄСВ за відсутності діяльності (ФОП, щодо яких проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності).

Річ у тому, що ФОП втрачає статус підприємця (тобто і статус платника ЄСВ) з дати внесення в Єдиний держреєстр відповідного запису. Отже, останнім періодом, за який йому необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

Термін сплати ЄСВ — до дати подання Звіту (форма № Д5) з позначкою «ліквідаційний» (включно) (лист ДФСУ від 30.12.16 р. № 41658/7/99-99-13-02-01-17).

При цьому не забувайте, що зняття з обліку ФОП, у тому числі ФОП — платників єдиного податку (ЄП), здійснюється контролерами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором, після проведення перевірок, звіряння розрахунків і здійснення остаточного розрахунку.

Тому навіть у разі «розреєстрації» (припинення підприємницької діяльності ФОП) така особа все ще виконує обов’язки і несе відповідальність, передбачені для платника ЄСВ за період його діяльності як ФОП.

А це означає, що залежно від системи оподаткування, на якій працював ФОП до припинення діяльності, такому суб’єктові слід подати також останню «ліквідаційну» звітність (див. рисунок нижче).

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі