Дозвольте відрекомендуватися… Нова податкова накладна і ПДВ-звітність

Кравченко Дар’я, податковий експерт
09.02.17 р. Мінфін оприлюднив проект нової форми податкової накладної (ПН) і, відповідно, Порядку її заповнення. Ознайомитися з документом можна на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/)*. Більше того, разом з ПН-новаціями буде підкоригована ПДВ-звітність. І хоча це тільки проекти, все ж давайте дізнаємося, з чим незабаром доведеться зіткнутися платникам ПДВ.

* http://sfs.gov.ua/ «Головна» → «Діяльність» → «Регуляторна політика» → «Проекти регуляторних актів» → «2017 рік»

Податкова накладна

Тут хотілося б звернути увагу на три основні моменти.

1. У новій формі ПН реалізована можливість вказувати коди послуг.

Із цією метою Мінфін пропонує розбити гр. 3 ПН «Код» на три графи:

гр. 3.1 «товару згідно з УКТ ЗЕД»;

гр. 3.2 «ознака імпортованого товару» (ставимо в ній позначку «Х» у разі постачання імпортного товару);

гр. 3.3 «послуги згідно з ДКПП». Причому код послуги вказуємо з крапками, оскільки вимога наводити код суцільним порядком залишена тільки для кодів УКТ ЗЕД.

2. Ураховані особливості ПДВ-обкладення сільгосппідприємств. У порядковому номері (після знаку дробу) треба буде вказувати код «2» тим платникам ПДВ, які включені до Реєстру одержувачів бюджетної дотації, при оформленні ПН у зв’язку з постачанням власної продукції, отриманої за результатами видів діяльності, визначених у ст. 161 Закону № 1877**.

** Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

До нової гр. 11 розділу Б ПН сільгоспникам доведеться вносити ще й код діяльності (від «701» до «716») залежно від норми, у якій такий вид діяльності вказаний (п.п. 161.3.1 — п.п. 161.3.16 Закону № 1877).

3. Визначений порядок складання зведених ПН на перевищення бази обкладення ПДВ:

• такі ПН можна буде виписувати окремо по кожній операції постачання товарів/послуг;

• у них можна буде вказувати один (загальний) код «15» (складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання);

• у номенклатурній гр. 2 такої ПН слід писати «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання»;

• а графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 узагалі не заповнювати.

ПДВ-звітність

Тут звернемо увагу на дві основні зміни.

1. У зв’язку з відміною спецрежиму для сільгосппідприємств:

• у шапці декларації з’явиться додполе 06 «Сільськогосподарський товаровиробник, внесений або який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації»;

• розбиття ряд. 18 декларацій на ряд. 18.1 і ряд. 18.2 більше не буде.

Ну і звичайно ж зникне додаток ДС10. А додаток Д9 включатиме, у тому числі, розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в ст. 161 Закону № 1877.

До того ж у деяких додатках до ПДВ-декларації з’явиться нова графа «ознака здійснення с/г операцій».

2. У зв’язку з появою в платника ПДВ, що реорганізується, права передавати своєму правонаступникові суму від’ємного значення ПДВ і реєстраційного ліміту (РЛ):

додаток Д4 буде доповнений двома таблицями, за допомогою яких можна буде врахувати РЛ платника ПДВ, що реорганізується, у розрахунку РЛ його правонаступника;

• у додатку Д2 з’являться таблиці 2 і 3 для перенесення від’ємного значення ПДВ від платника ПДВ, що реорганізується, до його правонаступника.

Ну а тепер найголовніше! Цей наказ повинен набути чинності 1 числа другого місяця, що йде за місяцем його публікації.

А це означає, що якщо наказ опублікують у лютому, то нову форму ПН можна буде використати тільки з 01.04.17 р. А ПДВ-звітність, найімовірніше, з березня 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі