Обліковуємо призовників і військовозобов’язаних

Амброзяк Наталя, юрист
На жаль, тема військовозобов’язаних і призовників останнім часом особливо злободенна. Сьогодні на порядку денному — нові правила організації та ведення їх військового обліку. Нагадаємо, що та як було раніше, і розглянемо «під мікроскопом» свіжі зміни.

У зоні нашого інтересу насамперед:

призовники (чоловіки віком від 18 до 27 років, приписані до призовних дільниць) і

військовозобов’язані (особи, що перебувають у запасі, граничний вік яких визначений у ст. 28 Закону № 22321).

1 Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Та ще допризовники (юнаки, яким на день приписки виповнилося 17 років). Усі вони підлягають військовому обліку. Документ, який віднедавна регулює правила такого обліку, — кабмінівський Порядок № 9212. Саме про нього й піде сьогодні мова. Але перед тим, як розпочати його аналіз, розглянемо основні моменти старих правил обліку призовників і військовозобов’язаних.

2 Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.16 р. № 921.

Як було

Правове регулювання в цій галузі до появи згаданого Порядку № 921 стояло на трьох китах: Законі № 2232, Положенні № 3773 і розробленій на виконання останнього Інструкції № 6604.

3 Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затверджене постановою КМУ від 09.06.94 р. № 377.

4 Інструкція з організації ведення військового обліку…, затверджена наказом Міністра оборони від 15.12.10 р. № 660.

Варто сказати, що Положення № 377 до 23.08.16 р. мало гриф «Для службового користування».

Відповідно тривалий час текст цього документа ніхто не бачив. А ось Інструкція № 660 була, так би мовити, для всіх. Тобто через неї опосередковано виконувалося те, що було прописано в Положенні № 377. У зв’язку з цим, говорячи далі про попередні правила військового обліку, ми спиратимемося саме на Інструкцію № 660. А коли перейдемо до розмови про нинішні правила, новий Порядок № 921 теж порівнюватимемо із цією Інструкцією.

Зверніть увагу: КМУ зобов’язав центральні органи виконавчої влади (у тому числі Міноборони) привести свої акти у відповідність до Порядку № 921 впродовж місяця. Тож Інструкцію № 660 повинні рано чи пізно переписати під чинний Порядок.

Отже, підприємства зобов’язані вести персональний військовий облік. Йому підлягають військовозобов’язані та призовники, які вже перебувають на обліку в районних (міських) військкоматах (п. 1.2 Інструкції № 660).

Персональний військовий облік ведеться з використанням типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника».

Форма затверджена спільним наказом Держкомстату й Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656.

Перш ніж перейти до обов’язків підприємства, зазначимо, що з прийняттям Порядку № 921 їх перелік не змінився. Це пов’язано з тим, що він закріплений законодавчо. Проте Порядок № 921 передбачає низку нових нюансів, про які ми поговоримо нижче. А поки про те, що…

Як було, так і лишилося

Обов’язки підприємства в рамках обліку призовників і військовозобов’язаних такі:

• перевіряти у співробітників під час прийняття на роботу наявність облікових документів.

При цьому прийняття на роботу військовозобов’язаних/призовників здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у військкоматах або в разі перебування на військовому обліку в СБУ (п. 3.4 Інструкції № 660, п. 37 Порядку № 921);

• забезпечувати прибуття призовників/військовозобов’язаних до військкоматів на їх виклик (ч. 1 ст. 38, ч. 2 ст. 29, ч. 8 ст. 15 Закону № 2232, п. 47 Порядку № 921);

• повідомляти про звільнених і прийнятих призовників і військовозобов’язаних у 7-денний строк;

• вносити зміни до облікових даних призовників і військовозобов’язаних упродовж 5 днів із моменту отримання відповідних документів. Дані, про які тут іде мова, стосуються сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи й посади. Крім того, звітувати про ці зміни до 5 числа щомісячно районним (міським) військкоматам;

• проводити звіряння облікових даних із військкоматами не рідше 1 разу на рік;

• оформляти «бронь» військовозобов’язаних;

• отримувати під розписку від працівників їхні військово-облікові документи для подання у військкомати для звіряння з обліковими даними та бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

• складати й подавати щорічно до 1 грудня списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, у військкомат. Крім того, до цих списків заносяться також молоді люди, старші за 17 років, які раніше не були приписані до призовної дільниці. Їхній рік народження зазначають у графі 2 списку (п. 2 Пояснень до складання списку, наведених у додатку 2 до Інструкції № 660);

• повідомляти військкомати про призовників/військовозобов’язаних, які порушують правила військового обліку;

• вести та зберігати журнал обліку результатів перевірок стану військового обліку.

Персональний облік призовників і військовозобов’язаних покладається на керівника підприємства. Таке правило встановлюється ч. 5 ст. 34 Закону № 2232 (ср. ). Звичайно, директор передає цей «почесний обов’язок», як правило, комусь із кадрової служби.

Як стало

А тепер пройдемося по нововведеннях, які передбачає Порядок № 921.

Насамперед скажемо про норму, яка, в принципі, була й раніше (п. 14 Положення № 377), але тепер її трохи підкоригували. Ідеться про доплату посадовій особі кадрового підрозділу (служби управління персоналом) за ведення військового обліку. Така необхідність виникає, коли на військовому обліку в підприємства перебуває менше ніж 5005 військовозобов’язаних і призовників.

5 Якщо більше — у штаті підприємства має бути окремий посадовець (посадовці), відповідальний за ведення військового обліку.

Розмір доплати — не більше ніж 50 % посадового окладу. При цьому оминули кадровиків-держслужбовців — їм, схоже, такої доплати не бачити6. А ось щодо звичайних «комерсів», вони мають право встановити доплату в будь-якому розмірі, хоч 1 %.

6 Хоча норма прописана так кострубато, що з неї можна дійти й протилежного висновку — така доплата їм усе-таки належить, причому її розмір НЕ обмежений 50 % окладу…

Зверніть увагу, Порядок № 921 змінив правила заповнення деяких граф розд. ІІ форми № П-2. Для наочності наведемо відмінності в таблиці.

Як заповнити форму № П-2

Реквізит

Запис за Порядком № 921

Для рядового, сержантського і старшинського складу (п. 3.7 Інструкції № 660, п. 40 Порядку № 921)

Група обліку

Остання буква військово-облікової спеціальності (від «А» до «Ч»)

Категорія обліку

1 або 2 + серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

Рядовий, сержантський або старшинський

Військове звання

Солдат, старший солдат, молодший сержант, сержант, старший сержант, старшина, прапорщик, старший прапорщик

Військово-облікова спеціальність

3-значне кодове (цифрове) позначення

Придатність до військової служби

Рішення військово-лікарської комісії щодо осіб, визнаних обмежено придатними до військової служби у воєнний час

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва

Перебування на спеціальному обліку

Номер переліку, пункту, розділу, відповідно до якого оформлено бронювання. Номер команди (для військовозобов’язаних, які мають мобілізаційні розпорядження)

Для офіцерів запасу (п. 3.8 Інструкції № 660, п. 41 Порядку № 921)

Реквізити «Група обліку», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Категорія обліку

Розряд запасу відповідно до запису у військовому квитку + серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

Командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний

Військове звання

Молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант, капітан, майор, підполковник, полковник, генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник

Військово-облікова спеціальність

6-значне цифрове позначення

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва

Перебування на спеціальному обліку

Номер переліку, пункту, розділу, відповідно до якого оформлено бронювання. Номер команди (для військовозобов’язаних, які мають мобілізаційні розпорядження)

Призовники (п. 3.9 Інструкції № 660, п. 42 Порядку № 921)

Реквізити «Категорія обліку», «Склад», «Військове звання», «Військово-облікова спеціальність», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Група обліку

Призовник

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва військкомату, до призовної дільниці якого приписаний призовник

Перебування на спеціальному обліку

Номер пункту (абзацу), частини і статті Закону № 2232, відповідно до якої надається відстрочка, і дата, до якої вона надається

Звіряння облікових даних

Порядок № 921 також розширив і конкретизував положення, які стосуються звіряння даних про призовників/військовозобов’язаних.

Внутрішнє звіряння проводиться за графіком, затвердженим керівником підприємства. Перевіряються наявність, відповідність і стан останніх. Водночас підприємство повідомляє військкомати про порушників порядку військового обліку (п. 45 Порядку № 921).

«Зовнішнє» звіряння проводиться між підприємствами і військкоматами. Для цього співробітників, на яких покладено функції з ведення військового обліку, відряджають до військкомату. Графік звіряння затверджується розпорядженням районної держадміністрації або міськради. Підсумки вносять до відповідного журналу (додаток 7 до Порядку № 921).

«Не гугняв, не супереч, а піди і забезпеч…»7

7 Л. О. Філатов «Про Федота-стрільця, молодецького молодця».

А зараз — про забезпечення прибуття призовника/військовозобов’язаного на вимогу районних (міських) військкоматів на призовні дільниці (пункти попереднього збору). Тепер стає більш-менш зрозуміло, що означає це прибуття «забезпечити».

Алгоритм дій такий (п. 47 Порядку № 921):

• видаємо наказ про сповіщення призовників (військовозобов’язаних) і знайомимо останніх з ним у частині, яка стосується прибуття до військкомату у визначений ним строк;

• контролюємо результати сповіщення і прибуття призовників (військовозобов’язаних) до рай-/ міськвійськкоматів. Підпис призовника (військовозобов’язаного) в наказі про сповіщення стоїть? Отже, сповіщення ви проконтролювали. З контролем прибуття дещо складніше. Для підстрахування підприємство може направити письмовий запит до військкомату й поцікавитися, чи дійшов працівник;

• письмово повідомляємо районний (міський) військовий комісаріат про осіб, які не виконали наказ керівника і не прибули за викликом.

Раніше Міноборони (див. лист від 07.02.15 р. № 322/2/964) бажало «повісити» на підприємство ще й повідомлення органів внутрішніх справ про доставку порушника у військкомат, що явно виходило за межі правових можливостей підприємства. Як розумієте, тепер це питання знімається.

У цілому Порядок № 921 більш вдало й деталізовано закріплює деякі процедури військового обліку. Сподіваємося, що нова Інструкція, яка має прийти на зміну Інструкції № 660, згладить усі інші гострі кути Порядку. І тоді усім буде добре — і підприємствам, і військовозобов’язаним. Головне, аби не було війни…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі