Помилка в ПН: коли буде право на податковий кредит?

Чи має право покупець віднести до складу податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у податковій накладній (ПН), у реквізитах якої допущено помилки, які виправлено шляхом складання розрахунку коригування (РК)?

ПН, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту ( п. 201.10 ПКУ).

Разом з тим п. 192.1 ПКУ визначено, що у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається РК.

Таким чином, якщо допущені в реквізитах помилки дають можливість ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань, то у платника є підстави для включення сум ПДВ, зазначених у такій ПН, до складу податкового кредиту або:

• того звітного періоду, в якому її було складено (у разі своєчасної реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН);

• того звітного періоду, в якому її було зареєстровано (у разі несвоєчасної реєстрації такої ПН в ЄРПН), але не пізніше 365 календарних днів з дати її складання.

Якщо допущені помилки не дають можливість ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань, то право на податковий кредит на підставі такої ПН виникає лише після виправлення таких помилок шляхом складання РК до такої ПН та реєстрації його в ЄРПН. Термін формування податкового кредиту за такою накладною не може бути більше 365 календарних днів з дати складання такої ПН.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.14

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі