ФОП-єдиноподатники подають «пусті» декларації

Чи зобов’язані ФОП — платники єдиного податку, що не мають показників або об’єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню), подавати декларацію з єдиного податку?

За загальним правилом платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є ( п. 49.2 ПКУ). Це правило стосується, зокрема, платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Водночас п. 40.1 ПКУ передбачено, що у разі якщо іншими розділами ПКУ або законами з питань митної справи визначається спеціальний порядок адміністрування окремих податків, зборів, платежів, використовуються правила, визначені в іншому розділі або законі з питань митної справи.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування встановлені у главі 1 розд. XIV ПКУ.

Відповідно до цього розділу у податковій декларації ФОП — платники єдиного податку:

• груп 1 і 2 повинні вказати самостійно розраховані авансові платежі на майбутній рік, які підлягають сплаті щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

• групи 3 відображають у податковій декларації суму доходу за звітний (податковий) період, що підлягає оподаткуванню ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Визначення доходу здійснюється, зокрема, для надання права суб’єкту господарювання перебувати на спрощеній системі оподаткування ( п. 292.14 ПКУ).

Таким чином, ФОП — платники єдиного податку, які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку — ФОП у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі