Теми статей
Обрати теми

Якими документами можна підтвердити витрати на відрядження

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листах, що коментуються, контролери приділили увагу питанням ПДФО-обкладення витрат на відрядження.

Кому і які витрати можна відшкодовувати. У загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід не включаються, зокрема, кошти, отримані на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ ( п.п. 165.1.11 ПКУ).

У листі від 07.02.17 р. № 1770/5/99-99-13-02-03-16 контролери звертають увагу, що в даному випадку йдеться про витрати на відрядження:

працівника

• або члена керівних органів підприємства, установи, організації.

Більше того, згідно з п.п. 170.9.1 ПКУ не є доходом сума відшкодованих витрат у межах фактичних витрат.

Документальне підтвердження. Витрати, понесені у відрядженні, мають бути підтверджені документально. У цьому вам допоможуть:

• транспортні квитки або транспортні рахунки (багажні квитанції), у тому числі електронні квитки за наявності посадкового талона (якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту), і розрахункові документи про їх придбання за всіма видами транспорту;

• рахунки, отримані з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення і проживання фізичної особи, у тому числі з бронювання місць у місцях проживання, страхові поліси та ін.

Зв’язок із госпдіяльністю. У листі від 02.02.17 р. № 1945/6/99-99-13-02-03-15 податківці вимагають документи, що підтверджують зв’язок відрядження з госпдіяльністю роботодавця (сторони, що відряджається). Тут допоможуть документи, що засвідчують участь особи, яка відряджається, в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, що проводяться за тематикою, яка збігається із госпдіяльністю підприємства.

Які суми можна не підтверджувати? Не вимагають документального підтвердження лише добові витрати, понесені працівником у зв’язку з таким відрядженням ( п.п. 170.9.1 ПКУ):

• у межах території України, але не більше 0,1 розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (320 грн.);

• для відряджень за кордон — не вище 80 євро на день за офіційним курсом НБУ в розрахунку за кожен такий день.

Обережно! З 01.01.07 р. порядок розрахунку добових змінився. Проте у «свіжому» листі від 02.02.17 р. № 1946/6/99-99-13-02-03-15 податківці навели «старі» норми, які були змінені Законом України від 21.12.16 р. № 1797-VIII.

При цьому контролери все ж звертають увагу на нововведення в порядку підтвердження факту поїздки, введені цим Законом. Так, сума добових визначається в разі відрядження:

• у межах України і країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволи на в’їзд), — згідно з наказом про відрядження і відповідними первинними документами;

• у країни, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), — згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Немає документів — додаткове благо. За відсутності документів, що підтверджують факт відрядження, зв’язок із госпдіяльністю або суму добових, такі виплати (чи сума перевищення) вважаються додатковим благом відрядного ( п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Відповідно, підприємство, як податковий агент, зобов’язане утримати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 % ( п.п. 168.1.1 ПКУ).

Не забудьте з такої суми утримати ще і військовий збір за ставкою 1,5 % ( п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі