Теми статей
Обрати теми

Артист, адвокат чи нотаріус без доходу сплачують ЄСВ у мінімальному розмірі

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці пояснили правила нарахування ЄСВ особами, які провадить незалежну професійну діяльність (артисти, художники, лікарі, адвокати, нотаріуси тощо).

З 01.01.17 р. змінилися правила нарахування ЄСВ платниками, які вважаються особами, що провадять незалежну професійну діяльність ( п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Якщо така особа не отримує дохід від своєї діяльності, вона зобов’язана (а не як раніше, їй надано право) нараховувати і сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (у розрахунку із мінзарплати).

Враховуючи наведене, податківці переконані, що з 01.01.17 р. навіть якщо фізособа, яка вважається «незалежним професіоналом», але фактично не отримує дохід (прибуток) від такої діяльності, зобов’язана сплачувати ЄСВ виходячи з розміру мінімального страхового внеску. При цьому не має значення, чи перебуває така особа у трудових відносинах з роботодавцем поза межами своєї незалежної професійної діяльності (з її зарплати сплачується ЄСВ).

Нагадаємо: коли фізособа перебуває у трудових відносинах у межах своєї профдіяльності, вона не належить до осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю ( п.п. 14.1.226 ПКУ), і проблем з ЄСВ не виникає.

Отже, виходить, що з 01.01.17 р. фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, платить ЄСВ за сам факт отримання такого статусу.

Щоб не платити ЄСВ, фізособі потрібно позбавитися статусу особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Тобто або відмовитися від свідоцтва чи іншого дозвільного документа на право займатися відповідною професійною діяльністю (наприклад, адвокатського посвідчення), або вступити в трудові відносини в межах незалежної професійної діяльності (адвокату слід влаштуватися на роботу до адвокатського агентства).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі