Теми статей
Обрати теми

Комуналку оплачують усі власники нерухомості незалежно від членства в ОСББ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Постанова ВГСУ від 17.05.16 р. у справі № 910/25295/15

Доволі часто забудовники після передачі на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі — ОСББ) житлового комплексу залишаються власниками певної частини нерухомості (квартир чи нежитлових приміщень), яка знаходиться в такому комплексі. Відбувається це через неможливість до передачі на баланс реалізувати збудовані квартири чи бажання використовувати нежитлову нерухомість у своїх цілях (наприклад, здавати її в оренду).

Забудовник зазвичай не вступає до лав ОСББ. А тому вважає, що він не повинен оплачувати житлово-комунальні послуги та витрати на автономне опалення приміщень, що йому належать, за тарифами, затвердженими загальними зборами ОСББ. Як правило, такі тарифи включають витрати на: утримання будинку і придомової території; вивезення та утилізацію твердих побутових і негабаритних відходів; прибирання приміщень та прибудинкової території, сходових кліток; технічне обслуговування ліфтів; освітлення місць загального користування; обслуговування системи електропостачання; технічне обслуговування автоматики котлів тощо.

Мирно домовитися з таким власником нерухомості правлінню ОСББ зазвичай не вдається. Тому їм не лишається іншого вибору, як звертатися до суду для стягнення таких сум.

Благо Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.01 р. № 2866-III ОСББ надано право звертатися до суду з метою стягнення таких сум. Так у ч. 6 ст. 13 цього Закону прямо вказано, що у разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов’язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна ОСББ має право звертатися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Крім того, у ч. 7 та 9 ст. 15, а також у ч. 5 ст. 17 вищезгаданого Закону вказано, що відмова власника нерухомості від оплати рахунків або неоплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об’єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

Спираючись на це, ОСББ звернулося до суду з проханням стягнути із недобросовісного власника нерухомості в багатоквартирному будинку суму не сплачених ним комунальних платежів. Судові тяжби дійшли до ВГСУ.

ВГСУ постановив: особа, яка є власником приміщення у житловому комплексі, у якому створено ОСББ, зобов’язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна незалежно від членства в об’єднанні, а тому за наявності підтверджених витрат на управління, утримання та збереження будинку така сума боргу підлягає стягненню. При цьому ВГСУ зауважує, що таку правову позицію підтверджує і ВСУ у постановах від 01.04.15 р. у справі № 916/2197/13, від 11.11.15 р. у справі № 914/189/14 і від 27.01.16 р. у справі № 904/8242/14.

Крім того, ВГСУ постановив, що із неплатника потрібно стягнути не тільки суму несплачених платежів, а й інфляційні витрати та пеню.

Отже, якщо у вашому багатоквартирному будинку є недобросовісний власник нерухомості (незалежно від того, є він членом ОСББ чи ні), який не сплачує комунальні платежі, то для стягнення нарахованих йому платежів ОСББ слід звернутися до суду з позовом про стягнення таких сум.

До відома: на кожному етапі розгляду цієї справи суди приймали рішення про те, що власник нерухомості в багатоквартирному будинку має сплатити нараховані йому комунальні платежі — починаючи від судів першої інстанції (місцевий господарський суд та апеляційний господарський суд) і до ВГСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі