Теми статей
Обрати теми

«Трудова» доплата до МЗП та індексація

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики
Чи включається сума індексації до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП)?

Ні, сума індексації не включається до суми заробітної плати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до МЗП. Сума індексації нараховується «зверху» зарплати, що вже визначена з урахуванням доплати до МЗП.

Пояснимо чому. Згідно з чинною з 01.01.17 р. редакцією ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), якщо нарахована заробітна плата працівника, що виконав місячну норму праці, нижче за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, що виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат.

Повний перелік складових заробітної плати працівника представлено в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (ср. ). Суми індексації зарплати працівника включаються до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.7 цієї Інструкції.

Проте це не означає, що суму індексації спочатку слід включити до суми зарплати працівника і тільки потім визначити суму доплати до МЗП. Уся суть — у самому визначенні індексації зарплати та в порядку її нарахування.

Статтею 95 КЗпП визначено, що заробітна плата підлягає індексації в установленому законодавством порядку. Індексація зарплати є державною гарантією, яка передбачає підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078, індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (ПМПО).

З цього робимо висновок: спочатку визначаємо зарплату за місяць, у тому числі доплату до МЗП, а потім індексуємо її в межах ПМПО (з 1 січня 2017 року — 1600 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі