Теми статей
Обрати теми

Виплата доходів ФОП: що з ПДФО та ЄСВ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС в м. Києві від 27.12.16 р. № 27080/10/26-15-13-02-16

У листі, що коментується, фіскали розповіли, в яких випадках податковий агент повинен утримати ПДФО, військовий збір (ВЗ) і ЄСВ при виплаті доходів фізичній особі — підприємцеві (ФОП).

1. Якщо ФОП надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, податковий агент не повинен утримувати ПДФО при виплаті доходу такій особі. Це передбачено в п. 177.8 ПКУ.

Увага! Це правило не застосовується у випадку, якщо буде встановлено, що відносини за ЦП-договором фактично вважалися трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника або роботодавця.

2. При виплаті доходів фізичній особі — платнику ЄП податковий агент не утримує ПДФО. І усе внаслідок того, що доходи фізичної особи — платника ЄП, отримані в результаті здійснення госпдіяльності і які вже потрапили під обкладення ЄП, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи (п. 292.9 ПКУ).

3. Сума коштів, що виплачується юрособою ФОП, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані ним роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, вказаним в Єдиному держреєстрі.

Інакше роботодавці-юрособи нараховують ЄСВ ФОП на суму винагороди (доходу) за ЦП-договорами у розмірі 22 %.

4. Із сум роялті, виплаченого ФОП, податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО і ВЗ.

Справа в тому, що непідприємницькі доходи ФОП оподатковуються за загальними правилами (п. 177.6 ПКУ). При цьому роялті оподатковується за «дивідендними» правилами (п.п. 170.3.1 ПКУ). А будь-який резидент, який нараховує дивіденди (роялті), є податковим агентом (п.п. 170.5.2 ПКУ).

У ФОП — платників ЄП у підприємницький дохід не потрапляють отримані пасивні доходи, у тому числі у вигляді роялті (ч. 1 п. 292.1 ПКУ). Тому їх обкладають за загальними правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі