Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати: «усталені» правила і тренди 2017 року

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
От уже понад рік при індексації зарплати використовуємо новий механізм її проведення. Коли виникає право на індексацію? В яких межах індексувати зарплату? Які доходи працівників підлягають індексації? Про ці та інші правила індексації зарплати — у сьогоднішній статті.

«Чортова» дюжина правил індексації

Індексація доходів громадян задумана законодавцями з добрими намірами, а саме — для соціальної підтримки населення в умовах зростання цін.

Основні документи, які регулюють порядок проведення індексації доходів, це — Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію) та Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Але не тягнутимемо, як кажуть, кота за хвіст, а почнемо вивчати/згадувати (кому що ближче й потрібніше) основні правила індексації зарплати.

img 1

Це означає, що «базовим» місяцем вважається місяць підвищення посадового окладу. Причому майте на увазі, що починаючи з 1 грудня 2015 року розрахунок ІСЦ проводять не індивідуально для кожного працівника залежно від прийняття його на роботу та зростання його доплат і надбавок, а з моменту останнього перегляду тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Зверніть увагу: терміна «базовий місяць» у правилах індексації немає. Але багато хто для зручності його й досі використовує. Так називають свого роду «точку відліку», від якої відштовхуються для обчислення коефіцієнтів індексації.

img 2

Тобто у разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без збільшення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, у такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Це означає, що працівнику продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Зверніть увагу! З 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату (МЗП) збільшили удвічі й її розмір дорівнює 3200 грн. (у грудні 2016 року розмір МЗП становив 1600 грн. і дорівнював прожитковому мінімуму, встановленому для працездатної особи, далі — ПМПО). Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.16 р. № 1774-VIII було змінено і саме визначення мінімальної заробітної плати. Якщо раніше посадовий оклад установлювали на рівні не менше МЗП, то зараз такої прив’язки немає.

Рівень МЗП з 01.01.17 р. забезпечується не лише за рахунок посадового окладу, а й за рахунок різних доплат, надбавок, премій. І якщо загальна сума нарахованої зарплати за повністю відпрацьований місяць (виконану норму праці) виявиться меншою за МЗП, то роботодавцю доведеться доплачувати до МЗП. Таким чином, з 1 січня 2017 року доплата до МЗП — нова можлива виплата в структурі зарплати працівника.

Як вплине нарахування доплати до МЗП на індексацію зарплати?

Ніяк.

Все тому, що встановлення такої доплати, без підвищення посадового окладу не впливає на зміну «базового» місяця. Тобто працівникові продовжуватимуть виплачувати суму індексації, обчислену залежно від місяця останнього підвищення посадових окладів.

img 3

Це означає, що зарплата, яка підлягає індексації, обмежена ПМПО. Частина зарплати, що перевищує ПМПО, не підлягає індексації.

Розмір прожиткового мінімуму для різних соціальних і демографічних груп населення на 2017 рік встановлений ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.16 р. № 1801-VIII (ср. ). Ознайомитися з цими показниками ви можете в «БТ», 2017, № 1-2, с. 23. Ми ж у рамках статті зауважимо, що заробітну плату в поточному 2017 році слід індексувати в таких межах ПМПО:

• у січні — квітні — 1600 грн.;

• у травні — листопаді — 1684 грн.;

• у грудні — 1762 грн.

Зверніть увагу! Необхідність проведення індексації не залежить від розміру нарахованого громадянам доходу, а також від своєчасності його виплати. На жаль, ще багато бухгалтерів вважають, що якщо заробітна плата на їх підприємстві перевищує розмір ПМПО, то їм «нічого індексувати не слід». Це не так. Ні Закон про індексацію, ні Порядок № 1078 не містять таких винятків. Отже, якщо зарплата працівників складає, наприклад, 10000 грн., то індексувати її все одно необхідно, але тільки в межах ПМПО. Звичайно, якщо у таких працівників настане право на індексацію.

img 4

Право на індексацію зарплати наступає, коли ІСЦ, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації 103 %. Нагадаємо, що до 01.01.16 р. діяв поріг індексації 101 %.

img 5

Згідно з абз. 6 п. 4 Порядку № 1078 сума індексації грошових доходів громадян визначається шляхом множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту ІСЦ і ділення на 100 %. Тобто, знаючи суму зарплати працівника і коефіцієнт індексації, ви легко розрахуєте суму поточної індексації. Але не забувайте про правило № 3! Індексуйте зарплату тільки в межах ПМПО.

Розмір зарплати працівника, яка підлягає індексації, роботодавцеві відома. Як розрахувати коефіцієнт індексації, щоб у результаті визначити суму індексації? Про це в наступному правилі індексації зарплати.

img 6

Норми Порядку № 1078 говорять про те, що коефіцієнт індексації слід розраховувати наростаючим підсумком на основі щомісячних ІСЦ, які публікуються Держкомстатом України, до перевищення встановленого порога індексації.

Для цього перемножують ІСЦ (щомісячні індекси інфляції, які публікуються у %, потрібно розділити на 100) починаючи з місяця, що настає за «базовим», і отриманий результат множать на 100. Урахуйте: щомісячні індекси інфляції перемножують до тих пір, поки не відбудеться перевищення порога індексації. Відбулося перевищення порога 103 %? Значить, у працівника виникло право на поточну індексацію зарплати.

Після того, як величина ІСЦ перевищила встановлений поріг 103 %, з місяця, що настає за місяцем такого перевищення, розрахунок ІСЦ починається наново. І після чергового перевищення порога індексації отримані два ІСЦ перемножують між собою. У результаті утворюється новий коефіцієнт індексації. І так до тих пір, поки у працівника не підвищиться посадовий оклад, тобто зміниться «базовий» місяць.

Приклад розрахунку величини приросту ІСЦ наведений в додатку 1 до Порядку № 1078. У цілому цей розрахунок не складний. Але для вашої зручності ми щомісячно публікуємо готові таблиці із вже розрахованими коефіцієнтами індексації. Усе, що вам треба знати, — це місяць останнього підвищення окладу («базовий» місяць). У рядку з потрібним вам «базовим» місяцем ви знайдете готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого часу. Таку таблицю для січня 2017 року ви знайдете в статті «Індексуємо зарплату за січень 2017 року» // «БТ», 2017, № 3, с. 14.

img 7

Пояснимо чому. У місяці підвищення окладу (тарифної ставки) значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а обчислення приросту ІСЦ здійснюють з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу (тарифної ставки). Офіційно індекс інфляції публікують до 10-го числа місяця, що настає за звітним. А підвищення доходу у зв’язку з індексацією здійснюється з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано ІСЦ (п. 11 Порядку № 1078).

Усе це означає, що зарплату індексують з урахуванням чергового перевищення порога через місяць після такого перевищення.

Пояснимо усе це на прикладі: припустимо, що в січні 2017 року працівникові підвищили посадовий оклад. Січень став «базовим» місяцем і значення ІСЦ цього місяця дорівнює 1 (100 %). Приріст ІСЦ наростаючим підсумком почнемо розраховувати тільки з індексу інфляції за лютий 2017 року. Він буде опублікований у березні 2017 року. А оскільки зарплату індексують тільки в наступному місяці після офіційної публікації індексу інфляції, то право на індексацію для «базового» січня-2017 може виникнути у квітні 2017 року, і то за умови, що індекс інфляції за лютий 2017 року перевищить поріг індексації 103 %.

img 8

Згідно зі ст. 2 Закону про індексацію і пп. 2 і 3 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані в гривнях на території України. Виплати, що мають разовий характер, не індексують. Таким чином, усі постійні складові заробітної плати (оклад + доплати + надбавки + премії) підлягають індексації.

Важливо! Не є об’єктом індексації середній заробіток, інші виплати разового характеру.

До перших виплат, наприклад, належать відпускні, лікарняні тощо. До складу інших включають, зокрема, цільову разову матдопомогу, допомогу при виході на пенсію, винагороду за підсумками роботи за рік. Виплатами разового характеру в цілях проведення індексації можна вважати доплати за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу робіт, поєднання професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, якщо вони встановлені на короткий термін.

img 9

Щоб визначити частку зарплатної індексації в місяці підвищення доходів (окладу), так званому базовому місяці, потрібно порівняти суму зарплатного підвищення і належні суми індексації. Від цього залежить як індексація, що належить працівникові, так і подальша. Для цього проводять порівняльні розрахунки. При цьому Порядок № 1078 пропонує 2 варіанти розвитку подій.

Варіант 1. Якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, яка склалася в місяці підвищення доходу, то сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Варіант 2. Якщо розмір підвищення доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення, то сума індексації в такому місяці визначається як різниця між сумою індексації цього місяця і розміром підвищення доходу (абз. 4 п. 5 Порядку № 1078). Отже, якщо працівник мав право на індексацію в місяці підвищення окладу і розмір підвищення зарплати її не перекриває, визначають нову суму індексації (назвемо її «індексація-різниця»).

img 10

У місяці підвищення посадових окладів у розрахунок підвищення доходу включаються усі складові заробітної плати, що не мають разового характеру (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Склад зарплатних виплат, які враховують при проведенні порівняльних розрахунків з метою індексації в місяці підвищення окладу, визначають з урахуванням п. 2 Порядку № 1078. Ця норма орієнтує нас на виплати, що є об’єктом індексації. Отже, якщо зарплатна виплата підлягає індексації, то її також враховують як складову зарплати при проведенні порівняльних розрахунків.

Таким чином, у порівняльному розрахунку беруть участь усі складові зарплати, що не мають разового характеру. Виплати разового характеру не враховують.

Зверніть увагу! Щоб не викривити загальне зарплатне підвищення в місяці підвищення окладу (тарифної ставки), доплати, надбавки, премії (встановлені в розмірі, що змінюється) в порівняльних розрахунках враховують за розміром (відсотком), що склався в місяці підвищення. Тобто суму зарплатного підвищення визначають виходячи з умов роботи в місяці підвищення посадових окладів (тарифних ставок) (див. також лист Мінсоцполітики від 20.11.15 р. № 308/10/136-15).

Зауважимо також: якщо з 1 січня 2017 року оклад працівника збільшився, але сума зарплати за відпрацьований час (виконану норму праці) виявилася меншою, ніж МЗП-рівень, і йому нарахують доплату до МЗП, то, на нашу думку, таку доплату не треба враховувати в порівняльних розрахунках.

img 11

До чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порога індексації, встановленого п. 11 Порядку № 1078 (абз. 6 п. 5 Порядку № 1078).

img 12

Суму індексації визначають виходячи з повної зайнятості працівника, а виплачують пропорційно відпрацьованому часу (абз. 7 п. 4 Порядку № 1078). Цю норму застосовуйте також і для не повністю відпрацьованого місяця, наприклад, якщо місяць був відпрацьований не повністю через перебування працівника у відпустці, на лікарняному, у результаті прийому на роботу / звільнення з роботи в середині місяця і т. д. (див. лист Мінсоцполітики від 25.02.16 р. № 75/10/136-16).

img 13

Згідно з п. 102 Порядку № 1078 для знову прийнятих, переведених працівників і працівників, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник. Тобто встановлений єдиний підхід до проведення індексації, у тому числі «новачків», «переведених» і екс-декретниць: для усіх орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу по займаній посаді.

Ось ми ознайомилися з основними правилами індексації зарплати. Їх, як бачите, немало. А скільки ще нюансів є… Усіх не перерахуєш. А законодавство, що постійно змінюється, щодо індексації доходів тільки ще більше заплутує бухгалтерів. Саме тому більшість хвилює питання: як позбавитися від необхідності індексації зарплати. На щастя, вихід є! Про це розповімо далі (див. статтю на с. 30 цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі