Теми статей
Обрати теми

Піти від індексації: можливі шляхи вирішення

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Багатьох бухгалтерів хвилюють два запитання:
— як позбавитися від необхідності індексації заробітної плати;
— яким способом заощадити час і гроші на такій процедурі, якщо зовсім «втекти» від неї не вдається?
Про це ми розповімо далі.

Уникнути нарахування індексації, при цьому не порушуючи основних правил, установлених Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), можна лише збільшенням посадового окладу*. На яку суму і коли? Є два прості способи це зробити:

* Про основні правила індексації зарплати читайте на с. 26 цього номера.

1) підвищуємо при виникненні права на індексацію;

2) підвищуємо через 1 місяць на 1 гривню (до настання права на індексацію).

Проаналізуємо привабливість кожного з них.

1-й спосіб — підвищуємо оклад при настанні права на індексацію

Як ми вже знаємо, право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, опублікованих Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому починаємо перемножувати з місяця, що йде за місяцем останнього підвищення посадового окладу. Саме збільшення окладу, а не будь-якої іншої складової зарплати, має значення. У місяці збільшення посадового окладу переглядають право на індексацію.

У який найкоротший термін це може статися? Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %. Звичайно, якщо інфляція невелика або зовсім дефляція, то можна піднімати оклади і 1 раз на півроку. Якщо ви вирішили підвищити оклади, щоб позбавитися від індексації, то важливо пам’ятати, що при настанні права на індексацію головне правило тут таке (абз. 4 п. 5 Порядку № 1078): підвищення посадового окладу повинне перевищити суму можливої індексації.

Таким чином, при виконанні вищезгаданої умови ми «обнуляємо» індексацію в такому місяці, замінюючи її підвищенням окладу, що впливає і на інші постійні складові зарплати.

2-й спосіб — підвищуємо оклад до настання права на індексацію: спрацює і 1 гривня

Позбавитися від індексації зарплати при цьому способі також допоможе підвищення посадових окладів, але таку процедуру потрібно робити частіше — до настання права на індексацію. Для цього потрібно буде і частіше вносити зміни у штатний розпис.

Якщо у працівника взагалі немає індексації (ще не настало право на поточну і немає збереженої індексації-різниці), то підвищення окладу в такому місяці (до того, як з’явилося право) позбавить від необхідності індексації зарплати. При цьому зверніть увагу: ніяких обмежень по сумах підвищення окладу у такому разі не встановлено! Значить, сума підвищення окладу може скласти, наприклад, 1 грн.

Виходить: якщо підвищити посадовий оклад на 1 грн. і порівняти суму зарплатного підвищення із сумою індексації, яка складається в місяці підвищення окладу (оскільки оклад підвищуємо до настання права працівника на індексацію, сума індексації дорівнюватиме 0), то індексацію цього місяця не нараховуємо (1 > 0). Місяць підвищення окладу стає «базовим», і індекс споживчих цін (ІСЦ) починаємо розраховувати з наступного місяця після місяця підвищення.

Як бачимо, такий спосіб дозволить роботодавцеві істотно заощадити кошти, адже оклад потрібно підвищувати не на суму, що перевищує можливу індексацію, а усього лише на «копійчану» — 1 грн. і при цьому повністю уникнути індексації.

Підвищено «мінімалку» — позбавляємося від індексації

А чи можна піти від індексації у зв’язку з тим, що розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) підвищили з 01.01.17 р. до 3200 грн.? Як роботодавцеві виконати усі вимоги трудового законодавства і при цьому заощадити?

Давайте спочатку з’ясуємо: на якому етапі перетинаються вимоги законодавства про МЗП й індексацію зарплати.

Нагадаємо: згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінзарплати, роботодавець проводить доплату до МЗП. При цьому раніше фахівці Мінсоцполітики надавали роз’яснення, що суму індексації не включають до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до МЗП. Вона нараховується «зверх» зарплати, яка вже визначена з урахуванням доплати до МЗП (див. консультацію «Трудова» доплата до МЗП і індексація» // «БТ», 2017, № 3, с. 33). Іншими словами, спочатку потрібно визначити зарплату за місяць, у тому числі доплату до МЗП, а потім проіндексувати нараховану зарплату в межах ПМПО (з 01.01.17 р. — 1600 грн.). Проте за інформацією, що ми маємо, їх думка може змінитися. Тож слідкуйте за новинами.

Ясна річ, що витрати роботодавців зростуть: тут потрібно і новий розмір МЗП врахувати, і зарплату проіндексувати. Наприклад, якщо останнє підвищення окладу працівника було в травні 2016 року (встановлено оклад 2000 грн.), інших доплат і надбавок у нього немає, то в січні 2017 року такому працівникові потрібно нарахувати:

2000оклад + 1200доплата до МЗП + 64індексація = 3264 (грн.),

де 2000 — оклад, встановлений з 1 травня 2016 року;

1200 — доплата до МЗП (3200 - 2000);

64 — сума поточної індексації в січні 2017 року для «базового» травня 2016 року (1600 х 4 % = 64).

Чи можна хоч якось зменшити витрати роботодавця?

Так! Наприклад, підвищити посадовий оклад на суму, що перевищує суму індексації, яка належить такому працівникові в місяці підвищення. У такий спосіб можна «обнулити» індексацію, а з урахуванням розміру окладу, що збільшився, — зменшити суму доплати до МЗП.

Припустимо, що роботодавець з 1 січня 2017 року підвищив оклад на 100 грн. (новий оклад — 2100 грн.). У цьому випадку індексація в січні не нараховується, оскільки сума зарплатного підвищення перевищила суму можливої індексації (100 грн. > 64 грн.).

У той же час сума зарплати за повністю відпрацьований місяць менше встановленого законодавством розміру мінзарплати, тому необхідно зробити доплату до МЗП. Сума такої доплати складе:

3200 - 2100 = 1100 (грн.).

Загальна сума зарплати за січень 2017 року складе:

2100оклад + 1100доплата до МЗП = 3200 (грн.).

Отже, правила індексації ви знаєте, із способами, як уникнути індексації, ознайомилися. На закінчення хочемо нагадати: для госпрозрахункових підприємств існує спеціальна норма — абз. 12 п. 5 Порядку № 1078 (ср. ). Нею передбачено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII і положеннями Порядку № 1078. Тобто госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників, можуть встановлюватися «покращуючі» особливості й умови проведення індексації зарплати. Так що все у ваших руках!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі