Житлова субсидія: вивчаємо нові правила

Бондаренко Ксенія, експерт із соціальних питань
Не так давно закінчився опалювальний сезон, а ми вже замислюємося, як будемо платити за житлово-комунальні послуги (ЖКП) у наступному опалювальному періоді. Тим паче, що з 1 травня Уряд суттєво відкоригував порядок надання субсидій на оплату ЖКП. Що треба знати українським родинам про «субсидійні» нормативні нововведення? Не поспішайте гортати інтернет-сторінки — ознайомтеся зі статтею! У ній ми розповімо про процедуру оформлення субсидії на оплату ЖКП з урахуванням нових правил.

Перш ніж перейти до справи, зауважимо: порядок надання субсидії на оплату ЖКП, як і раніше, регулюється Положенням № 848*. Останні зміни до нього внесені постановою КМУ від 26.04.17 р. № 300, яка набрала чинності 1 травня. Саме на нововведеннях у механізмі оформлення і надання субсидії, які запроваджені цією постановою, ми і зосередимося далі.

* Затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Транспортування газу: чи покриватиме субсидія?

Слід відзначити, що тепер передбачена можливість призначення субсидії і для відшкодування витрат на оплату послуг з транспортування та розподілу природного газу (доповнений п. 1 Положення № 848).

Надання субсидій за рішенням місцевих комісій

З 01.05.17 р. комісії, створені місцевими радами, можуть приймати рішення про призначення субсидії у випадках, не передбачених Положенням № 848. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів (п. 51 Положення № 848).

Тож отримання субсидії, наприклад, на садибний будинок або літню кухню, стає реальністю. Зауважимо, що приймати такі рішення є правом, а не обов’язком вищевказаних комісій.

Врахування доходу для призначення субсидії: що нового

Період. Одразу відзначимо: з 01.05.17 р. змінено період, за який враховуються доходи для призначення субсидії на оплату ЖКП (викладено у новій редакції п. 12 Положення № 848). Досі у загальному випадку субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначалась виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб за попередній календарний рік.

Увага! З 01.05.17 р. субсидія на оплату ЖКП призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія.

Приклад 1. Особа уперше звернулася із заявою про призначення субсидії у червні 2017 року.

У такому разі при призначенні субсидії враховуються доходи за період з 01.04.16 р. по 31.03.17 р. включно.

Крім того, тепер виписана норма: під час здійснення автоматичного перерахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.

Приклад 2. Родині розраховують субсидію на новий період у травні 2017 року.

У такому разі при призначенні субсидії враховуються доходи за період з 01.04.16 р. по 31.03.17 р. (включно).

Додамо: за раніше чинними правилами, сім’ям, яким субсидія ЖКП була призначена з 01.10.16 р. по 30.04.17 р., при черговому перерахунку розміру субсидії з травня 2017 року брався би до уваги дохід за 2016 рік. Як бачите, наразі враховуються більш актуальні доходи.

Звертаємо увагу, що при призначенні субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, як і раніше, враховуються доходи за попередній календарний рік.

Особливі розміри доходів. Нагадаємо, що для окремих категорій громадян розмір їх доходу береться на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Самі ці випадки залишилися незмінними і прописані в абзацах третьому — сьомому п. 12 Положення № 848.

Проте, як відомо, законодавчо установлений розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб змінюється протягом року. Так ось, до 01.05.17 р. враховувався розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії.

З 01.05.17 р. застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установлений станом на кінець періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії на оплату ЖКП.

Приклад 3. Родині призначається субсидія на оплату ЖКП з травня 2017 року. Серед членів родини є фізична особа — підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку першої групи.

Для визначення права на цю субсидію враховуються доходи членів родини за період з 01.04.16 р. по 31.03.17 р. При призначенні субсидії у травні 2017 року до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 31.03.17 р.**, тобто станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

** Нагадаємо, що розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 31.03.17 р. становив 1600 грн. (ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.16 р. № 1801-VIII).

Фактичний розмір доходів. Відтепер надано право «місцевим» комісіям приймати рішення про врахування при призначенні субсидії фактичних розмірів доходів для громадян (не пенсіонерів), середньомісячний сукупний дохід яких менший від прожиткового мінімуму для працездатних громадян (згідно з розміром, установленим станом на кінець періоду, за який враховуються доходи), і які не отримували хоча б один із таких видів доходу: пенсію; стипендію; допомогу при народженні (усиновленні) дитини; допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам; допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу; допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам; допомогу по безробіттю.

Нагадаємо: щоб справа потрапила на розгляд комісії, необхідно зробити відмітку про це у заяві про призначення субсидії.

Які доходи не враховують. Перелік доходів, які не враховують при призначенні субсидії, доповнено допомогою на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування (абзац перший п. 8 Положення № 848).

Отже, до сукупного доходу не включають:

• податок на доходи фізичних осіб;

• частину допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

• частину допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

• одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;

• державну соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

• допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

• щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату ЖКП (п. 8 Положення № 848).

Субсидія і заборгованість з оплати ЖКП

З 01.05.17 р. враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП.

Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства — виробники/виконавці цих послуг на запит органу соцзахисту населення (п. 13 Положення № 848).

Зазвичай такі запити робляться при визначенні права домогосподарства на отримання субсидії (тобто при зверненні громадян за отриманням субсидії) та при розрахунку субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (без звернення громадян).

При первинному призначенні субсидії ЖКП наявність заборгованості з оплати ЖКП не впливає на рішення про призначення (непризначення) субсидії.

Інша річ, якщо здійснюють розрахунок субсидії ЖКП на наступний період. Тут у разі наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг субсидія не призначається на наступний строк, про що орган соцзахисту населення інформує особу.

Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії з причини заборгованості оплати за ЖКП громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії. Інакше — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Звертаємо увагу, що зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення «місцевої» комісії за наявності поважних причин (п. 14 Положення № 848).

Термін опалювального періоду

Нагадаємо: за загальним правилом (п. 14 Положення № 848) субсидія на оплату ЖКП призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується окремо:

• на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;

• на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

З 01.05.17 р. передбачено розраховувати розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, з урахуванням тривалості опалювального періоду з 16 жовтня по 15 квітня включно без подальшого перерахунку.

Інформування громадян про призначення субсидії

Як і раніше, орган соцзахисту населення інформує громадянина про призначення (непризначення) субсидії шляхом надсилання (видачі) повідомлення. Тепер такі повідомлення можуть надсилатися також електронною поштою (за наявності зазначеного у заяві відповідного реквізиту) або за допомогою засобів мобільного зв’язку (смс-повідомлення). Крім того, традиційно повідомлення про призначення/непризначення може надсилатися поштою.

Субсидія за зареєстрованим місцем перебування

Місце перебування — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік (ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.03 р. № 1382-IV).

З 01.05.17 р. регламентовано призначення субсидії за зареєстрованим місцем перебування особи. Субсидія на оплату ЖКП в такому випадку призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує 6 місяців з дати реєстрації місця перебування. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування (абзац восьмий п. 14 Положення № 848).

Якщо змінився склад зареєстрованих

Як і до 01.05.17 р., так і зараз, громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати орган соцзахисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар — про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних ЖКП, умов їх надання, підприємств — виробників/виконавців ЖКП, купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка перевищує 50000 грн., шляхом подання відповідних документів.

Проте зверніть увагу на новацію: з 01.05.17 р. у разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація.

Економно спожили послуги: отримали кошти

З 01.05.17 р. запроваджена монетизація залишків невикористаних коштів субсидії споживачам, які використовують послуги для індивідуального опалення (п. 15 Положення № 848).

Користувачам послуги з газо- та електропостачання, що використовуються для індивідуального опалення, при економному споживанні частина невикористаної суми субсидії, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 м3 природного газу або вартості 150 кВт·год електричної енергії, перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта».

Списки таких осіб разом із сумою невикористаної субсидії подаються підприємствами — виробниками/виконавцям послуг з газо- та електропостачання до 1 червня поточного року органу соцзахисту населення. Орган соцзахисту населення повідомляє одержувача субсидії про необхідність подання до 1 вересня поточного року заяви, в якій вказуються спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити для отримання грошового переказу.

А ось зекономлений обсяг спожитої холодної та гарячої води не поповнить гаманці українських родин. Справа у тому, що згідно з останніми правками до п. 15 Положення № 848 після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (в разі використання природного газу або електричної енергії для індивідуального опалення) повертається підприємством — виробником/виконавцем такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.

Поки що виняток зроблено лише для послуг (які вимірюються засобами обліку) з: газопостачання, що використовується для приготування їжі та підігріву води; електричної енергії. Вартість цих зекономлених послуг залишається споживачу та зараховується як оплата послуг на наступні розрахункові періоди.

Перерахунок субсидії: нові підстави

З 01.05.17 р. розширено перелік випадків, коли орган соцзахисту населення проводить перерахунок субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян. Такими новими випадками є:

• нарахування плати за послугу з централізованого опалення відповідно до постанови КМУ «Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 року» від 30.11.16 р. № 865;

• зміна підприємства — виробника/виконавця ЖКП на окремій території (на підставі списків підприємства — виробника/виконавця ЖКП).

Зауважимо, що тепер перерахунок субсидії за минулі періоди здійснюється без обмеження будь-яким строком.

Припинення субсидії: нові обставини

У п. 20 Положення № 848 наведено обставини, при виникненні яких орган соцзахисту населення припиняє нарахування субсидії. Так ось, з 01.05.17 р. припиняють надання субсидії (без звернення громадянина), якщо громадянин не повідомив про купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка перевищує 50000 грн. Субсидії позбавлять з місяця, в якому виявлено таке порушення.

Уточнено також процедуру повернення надміру перерахованої (виплаченої) суми субсидії. Відтепер ці суми повертаються за вимогою органу соцзахисту населення двома способами на вибір: або безпосередньо отримувачем (шляхом перерахування коштів на рахунок, указаний органом соцзахисту населення) або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах — виробниках/виконавцях ЖКП.

Підкреслимо: у разі коли громадянин добровільно не повернув надміру виплачену суму субсидії, питання про її стягнення орган соцзахисту населення вирішує у судовому порядку.

Нові соцнорми житла для непрацездатних

З 01.05.17 р. збільшено соціальну норму житла для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб (пенсіонера, інваліда), при призначенні їм субсидії на оплату послуг з централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії. Відтепер зазначена норма становить 75 м2 на домогосподарство.

Тоді як до 01.05.17 р. така норма для домогосподарств, які складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, становила: при проживанні однієї непрацездатної особи — 48,87 м2 (13,65 м2 опалюваної площі на одну особу + додатково 35,22 м2 на домогосподарство), а при проживанні двох непрацездатних осіб — 62,52 м2 (13,65 м2 х 2 опалюваної площі на дві особи + додатково 35,22 м2 на домогосподарство).

Підкреслимо: «місцеві» комісії, як і раніше, мають право призначати субсидію на оплату ЖКП на понаднормову площу непрацездатним особам, які проживають самі.

Якщо «місцевою» комісією прийнято рішення про призначення субсидій на понаднормову площу, то це рішення переглядається у разі зміни складу осіб, зареєстрованих у приміщенні, працевлаштування таких осіб або виникнення в них інших джерел доходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі