Підприємець-єдиноподатник «змінює професію» (про зміну виду діяльності)

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Кому, як не підприємцеві, потрібно «тримати ніс за вітром». У цьому аспекті іноді доводиться змінювати вид діяльності. Як це все «прокрутити» підприємцеві-єдиноподатнику в «податковому» аспекті? Такого роду запитання лунають постійно. Пропонуємо їх сьогодні «знешкодити».

Як змінити

Зробити це доволі просто. Зрозуміло, спочатку потрібно визначитися, які коди за КВЕД-2010* відповідають вашим новим видам діяльності. Потім — відвідати держреєстратора (до таких зараз віднесені і нотаріуси) або Центр надання адмінпослуг і подати заяву з новими видами діяльності.

* Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457.

Форма цієї заяви є в наказі № 3268/5** (форма № 11). У межах своєї області можна звертатися до будь-якого суб’єкта держреєстрації.

** Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.16 р. № 3268/5.

У заяві робіть позначку, що вона подається на зміну видів діяльності.

Стягнення адміністративного збору в такому разі ст. 36 Закону про держреєстрацію*** не передбачено (квитанцію про його сплату подавати не потрібно).

*** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

Протягом доби нові види діяльності мають бути внесені до Держреєстру (ст. 26 Закону про держреєстрацію).

Переконайтеся, що так і є. Радимо відразу оформити в держреєстратора витяг з Держреєстру з новими видами діяльності.

Цей документ допоможе вашим контрагентам не утримувати з вас ПДФО і ВЗ та не платити ЄСВ.

Тільки після того як нові види діяльності пропишуться в Держреєстрі, можна йти до податкової і подавати заяву про застосування спрощенки з новими видами діяльності.

У який строк це потрібно зробити?

Тут ситуація неоднозначна. ПКУ дозволяє повідомити податківцям про зміну видів діяльності постфактум. Так, єдиноподатники груп 1 і 2 зобов’язані подати заяву з новими видами діяльності не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому почали нову діяльність (п. 298.5 ПКУ).

Для групи 3 такої вказівки в ПКУ немає. Проте ДФСУ в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ дозволила їм подавати заяву з новими видами діяльності разом з декларацією за той квартал, у якому сталися зміни (ймовірно, керуючись п. 298.6 ПКУ).

Новий вид діяльності з’явиться в Реєстрі єдиноподатників того ж дня, коли ви подасте заяву податківцям, незалежно від вашої групи (п. 299.8 ПКУ, категорія 107.12 ЗІР ДФСУ).

Перевірити інформацію можна на сайті ДФСУ (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).

Водночас ми не рекомендуємо подавати заяву постфактум. Чому?

Уся річ у тому, що в ПКУ є п.п. 7 п.п. 298.2.3, згідно з яким єдиноподатник, який займається діяльністю, не вказаною в Реєстрі єдиноподатників, зобов’язаний перейти на загальну систему.

Якщо ж ви вже почали новий вид діяльності, а заяву заздалегідь не подали, можна скористатися тим фактом, що п.п. 7 п.п. 298.2.3 і п. 298.5 ПКУ суперечать один одному. Тому згідно з п. 56.21 цього Кодексу заяву можна подавати і постфактум. Але скористатися цим можуть тільки спрощенці груп 1 і 2.

А ось групі 3 у такій ситуації убезпечити себе від можливих претензій податківців допоможе хіба що письмова індивідуальна податкова консультація (п. 53.1 ПКУ).

Покваптеся її отримати, поки думка ДФСУ не змінилася.

Зверніть увагу: якщо у вас з’являються нові об’єкти — торгівлі, оренди тощо, ви зобов’язані подати податківцям за місцем вашої реєстрації форму № 20-ОПП (із зазначенням адрес нових об’єктів).

З коли можна

Ми вже з’ясували, що безпечніше починати нову діяльність уже після того, як ви внесете її до Реєстру єдиноподатників. При цьому важливо розуміти, що вважати початком нового виду діяльності: укладення договору / відвантаження товару / надання послуг / отримання першої оплати за договором?

Якщо ви тільки уклали договір, що передбачає здійснення заборонених видів діяльності, і все — то порушення немає.

Якщо ж товар, роботи або послуга з такого договору вже передані або виконані (підписаний акт), але ще не оплачені, уже можна говорити про здійснення діяльності.

Так, оплати ще не було. Отже, у єдиноподатників дохід ураховується за «касовим» методом. Але це не означає, що не було і діяльності.

Отримана передоплата. У принципі, податківці схильні відокремлювати оплату безпосередньо постачання, виконання робіт / надання послуг. Наприклад, коли гроші, що «запізнилися», надходять за підсумками «старої» діяльності на загальній системі. Чи коли аналізується оплата третьою особою. Але ось у випадку з отриманням передоплати навряд чи можна розраховувати на те, що податківці не визнають це здійсненням діяльності. Так що захід передоплати небезпечний.

Якщо так вийшло, що діяльність розпочата (у тому числі отримана передоплата), але новий вид діяльності ще не внесений і квартал ще не закінчився, можна розірвати договір і повернути все отримане за ним покупцеві/замовникові. У такому разі ви зможете спокійно залишатися на спрощенці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі