Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасно зареєстровані червневі ПН/РК: штрафи скасують!

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Влада КАРПОВА
Законопроект від 12.07.17 р. № 6684 «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо незастосування штрафних санкцій <...>»

В останні дні червня 2017 року Україна пережила масштабну кібератаку. Вона принесла багато проблем, зокрема, платникам ПДВ. Через неї чимало суб’єктів господарювання не змогли своєчасно (не пізніше 30.06.17 р.) зареєструвати податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК) до них, які були складені в період з 1 по 15 червня 2017 року. За таке порушення передбачено штрафи (п. 1201.1 ПКУ), мінімальний розмір яких стартує з 10 % від суми ПДВ, вказаної у несвоєчасно зареєстрованій ПН/РК.

Звичайно, застосування таких штрафів до осіб, які постраждали від кібератаки, було б украй несправедливим. Тому законодавці вирішили виправити цю ситуацію. Законопроектом, що коментується, передбачені відповідні зміни до ПКУ.

1. Планується доповнити підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ новим п.п. 42. Відповідно до нього штраф за несвоєчасно реєстрацію ПН/РК, які були складені у червні 2017 року (в період з 01.06.17 р. по 30.06.17 р.), не застосовуються за умови, що такі ПН/РК будуть зареєстровані у липні 2017 року (не пізніше 31.07.17 р.).

Зверніть увагу! Щоб отримати звільнення від штрафів, доводити факт кібератаки не потрібно (звільнення передбачене для всіх ПН/РК). При цьому звільняти будуть від штрафів тільки осіб, які зареєструють складені у червні ПН/РК у липні.

2. Законодавці постановили, що червневі ПН/РК, які зареєстровані до кінця липня 2017 року, вважаються своєчасно зареєстрованими (абз. 2 п.п. 42 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Отже, суб’єкти господарювання, які отримають у липні 2017 року такі «вхідні» червневі ПН, можуть їх уключити до податкового кредиту (увага!) у декларацію за червень 2017 року.

Норма гарна. Але нею без проблем можна було б скористатися тільки тоді, коли несвоєчасна червнева ПН/РК була зареєстрована до дати подання червневої декларації з ПДВ (не пізніше 20.07.17 р.). Якщо ж такі ПН/РК будуть «своєчасно зареєстровані» після цієї дати, то виникає чимало запитань щодо включення їх до ПДВ-декларації. Відповіді на ці запитання шукайте на с. 12 цього номера.

3. Також Законопроект, що коментується, передбачає звільнення платників паливного акцизу від штрафів за несвоєчасну реєстрацію червневих акцизних накладних (новий п.п. 43 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Застосовується звільнення в тому ж порядку, що і звільнення за несвоєчасну реєстрацію червневих ПН/РК.

4. Суб’єктів господарювання, які несвоєчасно сплатили податкові зобов’язання, строк сплати яких припадав на 30.06.17 р., звільнять від 10 % штрафу, передбаченого в абзаці другому п. 126.1 ПКУ. Тобто якщо ви через кібератаку і порушення роботи вашого банку несвоєчасно сплатили зобов’язання з ПДВ, плати за землю, ПДФО чи інших платежів за травень 2017 року, то покарати вас за це уже не зможуть.

Увага! Це звільнення працюватиме, тільки якщо порушник погасить зобов’язання протягом липня 2017 року. Якщо ж ви затягнете із сплатою до початку серпня, то розмір штрафу зросте до 20 % (абзац третій п. 126.1 ПКУ), а на нього «амністія» не поширюється.

5. Платники податку, які безпосередньо постраждали від кібератаки (втратили інформацію та/або вона була пошкоджена), зобов’язані:

письмово повідомити про такі події фіскалів за місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності Законопроектом, що коментується. Цей факт потрібно документально підтвердити. Напевно, мова йде про висновок Кіберполіції;

• відновити до 31.07.17 р. втрачену та/або пошкоджену інформацію.

Втрата інформації може стати підставою для відстрочення термінів проведення перевірки до дати відновлення втраченої інформації, але не пізніше 31.12.17 р.

На момент підготовки номера Президент України цей Законопроект ще не підписав. Сподіваємося, що він набере чинності, принаймні, до кінця липня.

Теги штрафи
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі