Теми статей
Обрати теми

Рентна плата: оновлено форму додатків до декларації

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Влада КАРПОВА
Наказ Мінфіну від 31.05.17 р. № 545 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 719, а саме до її додатків. Цими змінами він не тільки привів додатки у відповідність до норм діючого на сьогодні ПКУ, а і врахував зміни, які відбудуться у правилах сплати цього податку з початку наступного року. Але про все по черзі.

Додаток 1. Уже більше двох років суб’єкти господарювання, які не належать до гірничодобувних підприємств і видобувають прісну підземну воду без спецдозволів на видобування корисних копалин, є платниками рентної плати за видобування корисних копалин. Вони сплачують цей вид рентної плати лише на підставі отриманого дозволу на спецводокористування.

Щоб розрахувати рентну плату, ці платники мають заповнити додаток 1 до декларації з рентної плати. І в ньому вказати дані про дозвільний документ, який є підставою для видобування корисних копалин. У «старій» формі додатка 1 не було відведено місця для зазначення таких даних. В оновленому додатку 1 воно з’явиться. Для таких даних відведено ряд. 6.2.

Крім того, у ряд. 6.3 цього додатка відведено місце, в якому гірничі підприємства будуть вказувати інформацію про отриманий протокол погодження із Держгеонадрами дозвільного документа на видобування певних корисних копалин.

Також внесено зміни і до методики розрахунку податку. При розрахунку вартості одиниці товарної продукції гірничого підприємства за фактичними цінами реалізації (ряд. 10.1) дохід, отриманий від реалізації, буде зменшений на витрати, пов’язані з операціями передпродажної підготовки, у тому числі пакуванням, фасуванням (бутелюванням). Інформацію про такі витрати будуть вказувати у ряд. 10.1.3.

До відома! Згадка про те, що дохід від реалізації слід коригувати на ці витрати, з’явилася у ПКУ з початку 2017 року.

Додаток 5. Як планується, з початку 2018 року платниками рентної плати за спецводокористування будуть лише первинні водокористувачі, а саме: юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юрособи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом її забору з водних об’єктів. Вторинні водокористувачі більше не будуть платниками рентної плати за спецводокористування.

І хоча ці зміни відбудуться лише з початку наступного року, Мінфін вирішив уже зараз врахувати це у формі додатка 5 до декларації з рентної плати. А саме він виключив з посилань 13, 14 до ряд. 8.1 та 8.2 (у них зазначається обсяг відібраної води з водного об’єкта в межах ліміту і понад ліміт) згадку про те, що в цих рядках мають вказувати дані вторинні водокористувачі. Тобто після набуття чинності цими змінами у ряд. 8.1 та 8.2 дані про розмір використаної води будуть вказувати лише первинні водокористувачі.

Як бачимо, Мінфін грає на випередження. Це похвально. Головне, щоб законодавці не передумали і не залишили вторинних водокористувачів у статусі платників цього податку і на наступний рік.

Інші додатки. Також деякі корективи були внесені і до інших додатків. Так, зокрема:

• у всіх додатках буде міститися посилання на правильну норму ПКУ щодо нарахування пені за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань (п.п. 129.1.3 та абзац другий п. 129.4 ПКУ);

• у додатку 15 «Перелік кодів видів радіозв’язку» детально розписані коди для суб’єктів господарювання, які розраховують рентну плату за використання радіочастотного ресурсу, а саме стільникового радіозв’язку. Ці коди використовують при заповненні додатків 4 та 41.

Наказ, що коментується, набирає чинність з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі