Теми статей
Обрати теми

Ідентичні й однорідні товари: чи можна їх згрупувати в податковій накладній

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Влада КАРПОВА
Лист ДФСУ від 29.06.17 р. № 873/6/99-99-15-03-02-15/ ІПК

Перед платниками ПДВ завжди виникає запитання: а чи не можна спростити процес заповнення податкових накладних (ПН), наприклад, об’єднавши товари в групи? Особливо, якщо такі товари вироблені в Україні, мають ознаки однорідних та ідентичних, однаковий код УКТ ЗЕД і ДСТУ, але відрізняються найменуванням.

У листі, що коментується, податківці спочатку хотіли відхилитися від чіткої відповіді, заявивши, що вирішення таких питань не належить до компетенції ДФСУ.

Проте все ж додали: найменування товару, вказане в «номенклатурній» гр. 2 ПН, повинно відповідати формулюванню в первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів, і не повинно містити інших даних.

Дійсно, якщо йдеться про первинні документи і бухоблік, то і відповідати повинен був Мінфін. Ну а раз так, то і вирішувати це питання потрібно виходячи з бухоблікових правил.

А тут ситуація, коли товар отримується під однією назвою, а оприбутковується під іншою, вважається цілком нормальною. Єдине — для цього потрібно скласти розпорядчий документ, у якому відобразити й об’єднати в однорідні групи отримані товари з різними найменуваннями.

Тоді надалі постачаючи такий товар первинні документи, супроводжуючі таку операцію, будуть заповнені вже зі зміненими назвами. Тобто жодних претензій з боку контролерів бути не повинно.

Адже вони самі вимагають, щоб у гр. 2 ПН було вказане «найменування товару, яке сформоване в обліку підприємства».

У тих платників ПДВ, які не ведуть бухоблік товарів за однорідними групами (видами), теж проблем не буде. Якщо вони складають підсумкові ПН, то податківці дозволяють їм групувати в гр. 2 ПН товари з однаковими кодами УКТ ЗЕД (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі