Теми статей
Обрати теми

Дві податкові накладні на одну передоплату: наслідки для покупця

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Влада КАРПОВА
Лист ДФСУ від 29.06.17 р. № 875/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ порушила питання правомірності формування податкового кредиту (ПК) покупцем на підставі двох податкових накладних (ПН), виписаних постачальником, що отримав передоплату одним платежем. Причому розглянула ситуацію, коли продавець виписав обидві ПН на дату «другої події».

Безперечно, у цій ситуації продавець допустив грубе порушення п. 201.1 ПКУ, який зобов’язує платників ПДВ складати ПН на дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ).

При цьому датою виникнення ПЗ вважається дата «першої події» (п. 187.1 ПКУ):

• або дата зарахування коштів на поточний рахунок постачальника;

• або дата відвантаження (для товарів) або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг (для послуг).

Уже після сказаного стає зрозуміло, що покупцеві не варто формувати ПК за такими ПН. Але! Навіть якщо б постачальник виписав дві ПН на суму передоплати правильною датою, покупець усе одно не зміг би скористатися ПК за такими ПН. А все тому, що на думку податківців:

• складання двох або більше ПН у разі отримання передоплати товарів/послуг однією сумою або в разі одноразового постачання товарів/послуг не відповідає нормам ПКУ і не надає можливості ідентифікувати операцію;

• такі ПН не відповідають первинним документам. Адже згідно з п. 44.1 ПКУ платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням податкових зобов’язань, на підставі первинних документів. А в первинному документі (тобто виписці банку) буде вказана загальна сума платежу.

До речі, це не вперше, коли податківці звертають увагу на подібну ситуацію. У роз’ясненні, яке знаходиться в категорії 101.17 ЗІР ДФСУ, фіскали доходили аналогічних висновків («БТ», 2017, № 11, с. 36).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі