Теми статей
Обрати теми

Звіт про контрольовані операції: ДФСУ роз’яснила порядок складання

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Влада КАРПОВА
Лист ДФСУ від 10.07.17 р. № 17973/7/99-99-15-02-01-17

У листі, що коментується, ДФСУ роз’яснила нововведення, внесені наказом МФУ від 28.04.17 р. № 468 у форму і порядок складання Звіту про контрольовані операції (далі — Звіт про КО), затверджені наказом МФУ від 18.01.16 р. № 8.

Контролери звернули увагу на таке.

1. Порядок подання Звіту про КО. За операціями, здійсненими у 2016 році, Звіт про КО заповнюють і подають за оновленою формою. Проте звіти, подані до набуття чинності Наказом № 468 (до 16.06.17 р.), вважаються дійсними.

Зазначимо, що «старий» Порядок № 8 вимагав подавати Звіт про КО до 1 травня. І хоча в ПКУ з 01.01.17 р. строк подання Звіту про КО був перенесений до 1 жовтня, багато платників «перестрахувалися» і відзвітували за старими строками. Так ось зараз перездавати Звіт про КО таким особам не потрібно.

Крім того, у п. 3 розд. I Порядку № 8 з’явилася норма про святково-вихідне перенесення строку подання Звіту про КО. У зв’язку із цим граничний строк подання Звіту про КО за 2016 рік переноситься на 02.10.17 р., оскільки 30.09.17 р. — це вихідний день (субота).

2. Зміни в додатку до Звіту про КО. Податківці зазначили, що головна відмінність від попередньої форми Звіту про КО полягає в доповненні додатка до Звіту «Відомості про контрольовані операції» гр. 25 «Сторона, що досліджується». Цю графу заповнюють тільки в разі застосування методів ціни перепродажу, «витрати плюс» і чистого прибутку. Тоді в гр. 25 указують інформацію про сторону, що досліджується, відповідно до п.п. 39.3.2.7 ПКУ. Якщо платник податків обирає стороною, що досліджується, себе, у цій графі вказують «1», а якщо обрана особа-контрагент у контрольованих операціях — «0». У разі застосування методів порівняльної неконтрольованої ціни або розподілу прибутку гр. 25 не заповнюється.

Також у новій редакції викладений додаток «Інформація про пов’язаність осіб» до Звіту про КО.

3. Зміни в порядку № 8. Податківці підкреслюють новації, внесені в п. 3 розд. IV Порядку № 8 стосовно заповнення Звіту про КО у разі здійснення господарських операцій з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг) з пов’язаними особами — нерезидентами із залученням непов’язаних осіб відповідно до п.п. 39.2.1.5 ПКУ. У такому разі в основній частині Звіту «Загальні відомості про контрольовані операції» в гр. 2 слід указати повне найменування нерезидента — пов’язаної особи. При цьому в додатку до Звіту про КО в розділі «Відомості про особу, яка бере частину в контрольованих операціях» відображають інформацію про непов’язаних осіб, що беруть участь у ланцюзі таких операцій.

Розділ V Порядку № 8 доповнений п. 7 про групування КО. Так, якщо показник рентабельності розраховується для сукупності КО, здійснених платником протягом року, але правила групування згідно із цим розділом не дозволяють відобразити інформацію про таке групування одним рядком, відповідний показник рентабельності (гр. 22) і його цифрове значення (гр. 23) вказують у кожному з рядків, які відображають сукупність таких операцій.

Коди підстав віднесення господарських операцій до КО додатка 1 до Порядку № 8 викладені відповідно до вимог п.п. 39.2.1.1 ПКУ, зокрема доповнені новим кодом «040» для КО, передбачених п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ — «господарські операції, які здійснюються з нерезидентами, які не платять податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, у якій вони зареєстровані як юридичні особи». Зазначимо. Нещодавно був затверджений Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів (додаток до Постанови КМУ від 04.07.17 р. № 480). Він набуде чинності з дня публікації, на день підготовки матеріалу ще не опублікований.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі