Теми статей
Обрати теми

Код послуги в податковій накладній не збігається з КВЕД

Дар’я КРАВЧЕНКО
Чи повинні коди послуг згідно з ДКПП, указані в податковій накладній, відповідати кодам видів діяльності за КВЕД платника податків?

На наш погляд, ні. Зараз пояснимо чому.

Розпочнемо з того, що сам собою КВЕД — це статистичний інструмент, який призначений для впорядкування економічної інформації (п. 1 КВЕД-2010).

Він потрібний для статистичного обліку підприємств за видами економічної діяльності, проведення статспостережень і статаналізу.

Звичайно, КВЕД може використовуватися і за межами статистики (у соціальному і податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо). Проте в такому разі він не завжди відповідає потребам користувачів, у зв’язку з чим можуть виникати протиріччя стосовно юридичного використання коду КВЕД.

У зв’язку із цим код виду діяльності не може бути достатнім критерієм для виконання умов, передбачених нормативними актами. Він є лише припущенням про види діяльності, а не доказом того, що ці види діяльності фактично здійснювалися.

При заповненні податкових накладних (ПН) аналогічна ситуація. Адже ні п. 201.1 ПКУ, ні Порядок № 1307* не вимагають від платника ПДВ указувати дані в гр. 3.3 ПН «Код послуги згідно з ДКПП» у прив’язці до кодів видів діяльності, які прописані в нього в статутних документах.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

А це означає, що в разі надання послуг платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання, складає і реєструє у ЄРПН ПН з кодом послуги згідно з ДКПП незалежно від того, відповідає він коду його діяльності, указаному в статутних документах, чи ні.

Погоджуються з таким висновком і податківці (див. листи ДФСУ від 18.05.17 р. № 271/6/99-99-15-03-02-15/IПК і від 25.05.17 р. № 368/6/99-99-15-03-02-15/IПК).

Тому не хвилюйтеся, якщо у вас іноді «проскакують» нетипові для вашої діяльності операції, або ж ви як посередник перевиставляєте замовникові вартість послуг, наданих третіми особами, і при цьому вкажите код такої послуги в ПН.

Ваша ПН не потрапить під блокування через невідповідність коду послуги, що надається, за ДКПП і коду видів діяльності платника ПДВ (див. у «БТ», 2017, № 27-28, с. 12). Проте повністю скидати КВЕД з рахунків не варто.

Для кого КВЕД у ПН відіграє важливу роль:

• для виробників, експортерів, імпортерів, оптових і роздрібних торговців підакцизними товарами.

Нагадаємо: платника ПДВ, що виписав ПН на постачання підакцизних товарів, система блокування перевіряє на наявність ліцензій на виробництво, експорт, імпорт, оптову і роздрібну торгівлю такими товарами. І якщо такої не виявиться (чи вона буде анульована або ж призупинена) реєстрацію «підозрілої» ПН призупинять;

для платників єдиного податку (ЄП) групи 3.

Для них ПКУ передбачає обмеження на здійснення деяких видів діяльності.

Нагадаємо: саме зазначення у ЄДРПОУ або статутних документах платником ЄП видів діяльності, які не надають права на застосування спрощеної системи, не є підставою для відмови в реєстрації платником ЄП (категорія 108.01.16 ЗІР ДФСУ). Але! За умови, що такі види діяльності не здійснюються.

Тому якщо ви оформите ПН з кодом забороненого виду діяльності, можете втратити свій ЄП-статус;

для сільгоспвиробників — одержувачів дотації.

Однією з умов отримання агродотацій сільгосппідприємствами є здійснення «дотаційних» видів діяльності, підтверджених даними ЄДРПОУ (п.п. 2 п. 5 Порядку ведення Реєстру одержувачів бюджетної дотації, затвердженого постановою Кабміну від 21.02.17 р. № 179).

Відповідно, якщо ви в ПН укажете «дотаційний» код, якого не буде у ЄДРПОУ, дотації вам не бачити.

Іншим платникам ПДВ про коди КВЕД можна не хвилюватися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі