Теми статей
Обрати теми

Відсотки, отримані від банку, не обкладаються ПДВ

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23
Чи обкладаються ПДВ кошти, що надходять платникам ПДВ від банків як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках, і чи відображаються вказані суми в ПДВ-декларації?

Об’єктом ПДВ-обкладення є операції платників ПДВ, зокрема, з (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ):

постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України згідно зі ст. 186 ПКУ. У тому числі, операції з безвідплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендареві;

постачанню послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України згідно зі ст. 186 ПКУ.

При цьому під постачанням товарів мається на увазі будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п. 14.1.191 ПКУ).

Постачанням послуг же вважається будь-яка операція, що не є постачанням товарів, або інша операція з передачі права на об’єкти інтелектуальної власності й інші нематеріальні активи або надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються у процесі здійснення певної дії або здійснення певної діяльності (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Кошти, що надходять платникам ПДВ від банків як плата за середньоденні залишки на поточних рахунках, не можна віднести ні до операцій постачання товарів, ні до операцій постачання послуг.

Тобто в разі надходження таких коштів об’єкт ПДВ-обкладення не виникає. Відповідно, такі кошти відображати в ПДВ-декларації не потрібно.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23

Теги відсотки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі