Теми статей
Обрати теми

Відшкодування за пошкоджене майно: чи включається в базу обкладення ПДВ?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Нестеренко Максим
Лист ДФСУ від 07.07.17 р. № 1051/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці висловилися з приводу ПДВ-обкладення коштів, що надійшли платникові ПДВ на поточний рахунок як відшкодування збитку за пошкоджене або знищене майно.

Проаналізувавши норми ПКУ, контролери дійшли невтішного висновку: кошти, що надійшли платникові ПДВ на його поточний рахунок як відшкодування збитку за пошкоджене або знищене майно (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюються як компенсація вартості такого майна і відповідно включаються в базу обкладення ПДВ.

Зверніть увагу, що це вже не вперше, коли фіскали просувають аналогічну позицію (див. лист ДФСУ від 30.12.16 р. № 28710/6/99-99-15-03-02-15; консультацію в категорії 101.07 ЗІР ДФСУ).

У своїх міркуваннях вони спираються на п. 188.1 ПКУ. Згідно з цією нормою:

• база обкладення ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів;

• при цьому в договірну вартість включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Звичайно, із цим не посперечаєшся. Адже п. 188.1 ПКУ дозволяє не включати в договірну вартість товарів/послуг тільки неустойки (штрафи та/або пеню), 3 % річних від простроченої суми, втрати від інфляції за весь період прострочення грошового зобов’язання, які покупець платить постачальникові в разі затримки плати за товари/послуги. А про відшкодування збитків — ні слова.

Але! Не забувайте, що об’єктом обкладення ПДВ може бути або операція постачання товарів, або операція постачання послуг. А відшкодування збитків ні до тих, ні до інших віднести не можна. Але, очевидно, щоб переконати в цьому податківців, доведеться звертатися до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі