Теми статей
Обрати теми

Податківці не мають претензій до «соцкультпобут»-витрат

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Нестеренко Максим
Лист ДФСУ від 24.05.17 р. № 350/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, який коментується, податківці зазначили, що ПКУ не передбачає коригування фінрезультату на суми витрат на утримання та обслуговування (охорона, прибирання, використання витратних матеріалів для обслуговування тощо) об’єктів соціально-культурного призначення. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

Лист, що коментується, — чергове підтвердження від податківців того, що після «бухобліковізації» податковоприбуткового обліку зв’язок витрат із госпдіяльністю у більшості випадків не має значення.

Хоча до 01.01.15 р., аби «податкові» витрати, пов’язані з негосподарськими придбаннями, були правомірними, потрібно було передбачати «соціально-культурні» заходи у колективному договорі підприємства, доводити, що ці витрати пов’язані з охороною праці тощо.

Натомість із 01.01.15 р. «негосподарські» витрати для цілей податковоприбуткового обліку було реабілітовано. Їх можна спокійно враховувати у фінрезультаті, що є об’єктом обкладення податком на прибуток. Головне, аби ці витрати були підтверджені первинними документами.

Водночас нагадуємо: якщо ви придбаваєте щось із ПДВ, то потрібно, як і раніше, підтверджувати «господарський» статус придбань. Інакше доведеться нараховувати компенсаційні податкові зобов’язання згідно з пп. 198.5 та 199.1 ПКУ.

Отже, ще раз підкреслимо: не варто хвилюватися за витрати, зв’язок яких із господарською діяльністю не доведено. Їх можна сміливо враховувати при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток. Навіть високодохідникам.

Винятками (для високодохідників та малодохідників-«добровольців») є тільки амортизація невиробничих основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА), а також витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих ОЗ/НМА (п.п. 138.3.2, п. 138.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі