Теми статей
Обрати теми

Нежитлове приміщення у багатоповерхівці: земподаток сплачує ОСББ, а власник — компенсує витрати

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Нестеренко Максим
Лист ДФСУ від 21.06.17 р. № 759/ІПК/04-36-12-23-19

Власники нежитлових приміщень, розміщених у багатоквартирному житловому будинку, зобов’язані сплачувати земельний податок. Цього вимагає п. 287.8 ПКУ.

Про те, що ця норма не справедлива і порушує загальні правила сплати земельного податку, говорять дуже давно. Річ у тім, що:

1) п. 287.8 ПКУ змушує платити земподаток осіб, які взагалі не є платниками цього податку. За загальним правилом платниками земподатку є власники землі та землекористувачі. Власники нежитлових приміщень у багатоповерхівці такого права на набувають;

2) з однієї і тієї ж земельної ділянки земподаток сплачується двічі: (1) власником нежитлових приміщень та (2) управителем багатоповерхівки чи ОСББ, які є власниками чи постійними землекористувачами такої землі (ст. 42 ЗКУ).

Водночас вимога про сплату земподатку власниками нежитлової нерухомості прямо прописана у ПКУ. Тому податківці і чути не хотіли жодних заперечень і одностайно заявляли: платити потрібно (див. листи ДПСУ від 12.11.12 р. № 2470/0/141-12/О/17-3214 та Міндоходів від 17.10.13 р. № 13491/6/99-99-15-03-01-16).

І от несподівано сталося диво! Нарешті податківці прозріли! У листі, що коментується, вони погодились, що оскільки власник нежитлового приміщення у багатоповерхівці не є користувачем землі чи її власником, то він земподаток не сплачує. За нього це робить управляюча організація чи ОСББ. При цьому власники нежитлових приміщень мають компенсувати організації, яка сплачує земподаток, такі витрати. І робити це їм потрібно на підставі укладених цивільно-правових угод.

Висновок гарний. І ми його підтримуємо. Водночас зроблений він у вигляді індивідуальної консультації. Тому щоб ним скористатись, варто отримати подібну консультацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі