Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна заблокована: чи потрібно її анулювати за допомогою РК

Кравченко Дар’я
У платника ПДВ заблокували податкову накладну (ПН), складену на послуги. З’ясувавши, що при заповненні ПН в коді послуги допущена помилка, він не став відправляти «розблокувальні» документи, а склав нову ПН (без помарок) і направив її на реєстрацію в ЄРПН. Другу ПН система пропустила без зауважень (зареєструвала в ЄРПН). Чи потрібно анулювати першу (помилкову) ПН за допомогою розрахунку коригування (РК), щоб ПДВ-зобов’язання не почали двоїтися?

Ні, не потрібно. Адже якщо ПН заблокована, то її в ЄРПН поки що немає.

Поза сумнівом, продавця може збити з пантелику текст квитанції, яка повідомляє про призупинення реєстрації ПН у ЄРПН, а саме: «ДОКУМЕНТ ПРИЙНЯТО. РЕЄСТРАЦІЯ ЗУПИНЕНА».

Проте ця фраза означає лише те, що заблокована ПН перебуває неначе в «підвішеному стані». Про це свідчить:

• сам «блокувальний» п. 201.16 ПКУ, у якому говоритися, що реєстрація ПН у ЄРПН блокується до з’ясування обставин. До цього моменту дістатися до ЄРПН вона не може;

п.п. 201.16.3 ПКУ, згідно з яким «розблокувальна» Комісія ДФСУ тільки після отримання письмових пояснень від платника ПДВ може прийняти рішення все-таки зареєструвати ПН у ЄРПН або ж відмовити постачальникові в такому задоволенні.

До речі, в тому, що ПН немає в ЄРПН, ви можете переконатися самостійно. Зробіть Запит про отримання відомостей з ЄРПН (J(F)1300104 або J(F)1301402) і у Витягах ви не знайдете жодної заблокованої ПН.

Більше того, відправивши Запит стосовно суми РЛ (форма J(F)1301206), ви помітите, що розмір вашого реєстраційного ліміту не змінився на суму ПДВ, вказану в таких ПН.

Тобто турбуватися про задвоєння ПДВ-зобов’язань не варто.

До речі, відображати «зіпсовану» ПН у ПДВ-декларації також не потрібно. Посудіть самі, п. 6 розд. III Порядку № 21* вимагає, щоб дані, наведені в ПДВ-звітності, відповідали даним бухгалтерського і податкового обліку платника ПДВ.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Крім того, п. 44.1 ПКУ зобов’язує всіх платників податків вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінзвітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Мало того, платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, переліченими вище.

У випадку, що розглядається, у платника ПДВ є дві ПН:

перша (з помилкою в коді послуг);

друга (правильна).

Проте первинні документи оформлені лише під одну операцію. Відповідно відображати в ПДВ-звітності її потрібно всього один раз. А про помилкову ПН можна просто забути. Адже в платника ПДВ вже є ПН (причому правильна), що підтверджує проведення операції і нарахування податкових зобов’язань за нею. «Зіпсована» ПН є зайвою (помилково виписаною).

Нагадаємо. Помилково складені ПН, які потрапили в ЄРПН, податківці радять анулювати за допомогою РК. Після чого ні таку ПН, ні РК до неї не потрібно показувати в ПДВ-звітності (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Заблокована ПН у ЄРПН не потрапить (за умови, що постачальник не подасть «розблокувальних» документів). Тобто й анулюючий РК до такої ПН при всьому бажанні платник податків не зможе зареєструвати в ЄРПН.

Безумовно, для очищення совісті можна скласти «анулюючий» РК і направити його на реєстрацію в ЄРПН. Щоб при перевірці підтвердити, що ця ПН була виписана помилково і платник податків зробив усе від нього залежне, щоб виправити цю помилку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі