Теми статей
Обрати теми

180 днів замість 120 від НБУ, або Дедалі краще!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Павленко Олексій

Не все в нашому житті погано, як стверджують песимісти. От, наприклад, НБУ, випереджаючи явно «спізніле» літо, потішив нас черговим потеплінням на інвалютному «терені».

Основна новина — регулювальник повернув «законний» 180-денний крайній строк для проведення розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Таким чином, з 26 травня (дата набуття чинності постановою, що коментується) стали застосовуватися загальні норми із ст. 1 і 2 Закону «Про порядок розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР, що встановлюють 180 днів відповідно для повернення валютної виручки за експорт (з дати оформлення МД) і для ввезення імпорту (з дати проведення авансового платежу).

У зв’язку з цим виникає стандартне запитання: як бути із строками розрахунків за експортними/імпортними контрактами, відлік яких розпочався до 26 травня (дати, з якої стали діяти «180 днів») і за якими до цієї дати ще не минули граничні 120 днів?

На нашу думку, строки за такими «перехідними» експортними/імпортними заборгованостями повинні автоматично продовжуватися до 180 днів.

Саме цей підхід (спираючись на ст. 58 Конституції) застосовував НБУ при збільшенні з 01.01.08 р. цього строку з 90 до 180 днів (див. лист від 06.12.07 р. № 28-311/4379-12665). Такий же підхід сповідали й податківці (див. лист ДПАУ від 14.01.08 р. № 362/7/22-5017).

У листі від 10.08.16 р. № 22-0003/67025 // «БТ», 2016, № 34-35, с. 5 НБУ висловлювався ще ліберальніше. І якщо зараз застосовувати логіку цього листа, то банки за весь травень порушеннями повинні вважати тільки ті випадки, коли в травні було перевищено строк 180 днів.

Водночас не варто сильно сподіватися на таку милість банкірів, адже пеню нараховують фіскали. Зачекаємо, що НБУ роз’яснить цього разу — щодо повернення «180 днів»…

Крім того, постановою, що коментується, визначено ще низку поліпшень в інвалютній сфері. Зокрема:

• НБУ зняв обмеження на відкриття банками кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках — нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї групи Класифікатора (почне застосовуватися з 12.06.17 р.);

• знято заборону і дозволено (на певних умовах) придбавати та перераховувати інвалюту для повернення за кордон коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу цінних паперів, корпоративних прав, унаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів (також повинно застосовуватися з 12.06.17 р.).

Але в цій «бочці меду» є й «ложка дьогтю».

НБУ тепер для реєстрації кредитних договорів (або договорів позики) з нерезидентами, укладених резидентами-позичальниками, що не є банками, установлює додаткову вимогу до уповноваженого банку — про отримання ним інформації про кінцевих бенефіціарних власників нерезидента-кредитора, який є юрособою, щоб виключити підозри, що використовуються агенти, номінальні держателі або посередники з метою приховання кінцевого(их) бенефіціарного(их) власника(ів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі