Теми статей
Обрати теми

Купуєш скраплений газ на АГЗС? «Тільки для себе!..»

Голенко Олександр
Наше підприємство використовує скраплений газ, що придбаває на АГЗС для різання металу, і частину цього газу в балонах реалізує на сторону. Чи вважаємося ми платником акцизного податку?

Скажемо прямо: краще б у вас той газ, який ви продали, випарувався через недбалість персоналу. Ну або — що, звичайно ж, іще краще — був би повністю витрачений у непередбаченому заздалегідь обсязі на різання «супер-пупер-міцного» металу…

Але зобов’язані вас попередити начебто не за темою: згідно з п.п. 6.3.11 Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку газів вуглеводневих скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міненерго від 03.06.02 р. № 332, на АГЗС заборонено наповнювати інші балони, крім як призначені для використання на автомобілях.

Хоча це ще півбіди…

Біда в тому, що ви, мабуть, не прислухалися до наших постійних закликів: перевірте, чи не потрапив товар, який ви продаєте, до значно оновленого переліку видів пального, установленого в п.п. 215.3.4 ПКУ! Оскільки ви «заправляєтеся» на АГЗС, напевно йдеться про пропан або бутан (див. код УКТ ВЕД у другій графі таблиці п.п. 215.3.4 ПКУ).

А ці види пального згідно з п. 215.1 ПКУ є підакцизними товарами.

Таким чином, продавши це пальне, ви:

1) стаєте платником акцизного податку (п.п. 212.1.15 ПКУ);

2) до моменту реалізації пального повинні були б зареєструватися в податковій як платник акцизного податку (п.п. 212.3.4 ПКУ);

3) могли вимагати в АГЗС оформлення на вас і реєстрації в СЕАРП акцизних накладних (АН) на куплений вами обсяг газу, а також були зобов’язані оформляти АН на витрачені у виробництві та реалізовані обсяги газу, реєструючи такі АН в СЕАРП (п. 231.1 ПКУ);

4) повинні подавати щомісячно декларацію платника акцизного податку (п. 223.2 ПКУ);

5) при виникненні об’єкта (п.п. 213.1.12 ПКУ) нараховувати і сплачувати так званий лівопальний акциз.

Зрозуміло, що за всі відповідні податкові порушення вам загрожує чимало. Зокрема, за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку — штраф у розмірі вартості реалізованого газу (п. 117.3 ПКУ).

Ні ми, ні ви не в силах винайти машину часу, щоб «відкрутити» час назад, — принаймні на відмітку п. 2 вище…

Хіба що ви добре напружите пам’ять і пригадаєте: а можливо, ви ще не продавали частину купленого газу на сторону, і тільки плануєте це зробити?..

Ну а якщо все ж таки письмовий договір є, і як у байці: «… есть номер с дробью, дата, и круглая печать, и рядом подпись чья-то»*?..

* С. Михалков. «Лев і ярлик».

Тоді пропонуємо вам інший варіант для спогадів. Типу: як одного дня через нестачу власних площ ви уклали договір зберігання у письмовій формі згідно зі ст. 937 ЦКУ, а потім, після закінчення договору, зберігач повернув вам увесь товар (тобто газ у балонах). І ви дотла спалили його в ході власної госпдіяльності.

За таких обставин жоден з пунктів 1 — 5 (див. вище) на вас не поширюється. Тобто можна сказати, що ви легко відбулися.

А на майбутнє попередимо вас: придбавати газ для третьої сторони, скажімо, на посередницьких умовах — це теж не варіант, оскільки фіскали традиційно підводять під визначення терміна «реалізація пального» (абзац другий п.п. 14.1.212 ПКУ), по суті, будь-які варіанти його фізичної передачі будь-кому, крім передачі за договором зберігання

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі