Теми статей
Обрати теми

Неповнолітній працівник-інвалід: що зі ставкою ЄСВ і з ПСП?

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
На період літніх канікул підприємство прийняло на роботу громадянина віком до 18 років, який до того ж є інвалідом. Чи можна застосовувати до виплачуваної йому заробітної плати пільгову ставку ЄСВ — 8,41 %? Чи може такий працівник скористатися правом на інвалідну «спецПСП» у підвищеному розмірі?

Почнемо з ЄСВ.

Інваліди мають право на працю незалежно від установленої їм групи інвалідності (ст. 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII). І роботодавець може використовувати працю інвалідів будь-якої з трьох груп, якщо згідно з висновками медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК) стан їх здоров’я дозволяє виконувати професійні обов’язки.

Працівник-інвалід — такий же працівник, як і решта працевлаштованих громадян. Відповідно, і відносини з інвалідом як з найманою особою роботодавець будує за стандартними правилами, але (!) з урахуванням певних «інвалідних» та «вікових» особливостей.

Так, згідно з ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні), що увійшли до бази нарахування ЄСВ, визначеної щодо працівника-інваліда, роботодавці-юрособи нараховують ЄСВ за пільговою ставкою — 8,41 %.

Підтвердженням того, що працівнику встановлено інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності (за формою № 157-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 30.07.12 р. № 577).

На необхідність наявності такої довідки звертає увагу абзац другий п. 7 розд. III Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449. При цьому засвідчує копію довідки безпосередньо роботодавець.

Проте за чинними на сьогодні правилами діти-інваліди направляються до МСЕК не пізніше одного місяця до виповнення 18 років (п. 14 Порядку видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затвердженого наказом МОЗ від 04.12.01 р. № 482).

Це пов’язано з тим, що МСЕК проводиться з метою встановлення інвалідності тільки хворим, які досягли повноліття (п. 3 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.09 р. № 1317).

До моменту отримання довідки із МСЕК документом, що підтверджує визнання дитини віком до 18 років інвалідом, є відповідний медичний висновок за формою № 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда до 18 років», затвердженою тим же наказом МОЗ від 04.12.01 р. № 482 (ср. ). Цей висновок оформляє лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК) дитячої лікувально-профілактичної установи за місцем проживання дитини.

Таким чином, оскільки неповнолітній працівник-інвалід не може надати своєму роботодавцю копію довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності за формою № 157-1/о, справляння ЄСВ з доходу працівника-інваліда, що не досяг 18 років, здійснюється за ставкою 22 %.

Тепер про податкову соціальну пільгу (далі — ПСП).

У принципі, претендувати на ПСП працівники мають право, якщо:

1) їх зарплата за місяць не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП. У загальному випадку у 2017 році ця сума дорівнює 2240 грн. (1600 грн. х 1,4);

2) вони протягом звітного податкового місяця одночасно із зарплатою не отримували доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Дітям-інвалідам призначається державна соціальна допомога відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III і «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» від 18.05.04 р. № 1727-IV.

І хоча така «інвалідна» виплата здійснюється з бюджету, вона не названа в п.п. 169.2.3 ПКУ серед «бюджетних» виплат, отримуючи які працівник не має права на ПСП. Тому факт її одержання не впливає на порядок надання ПСП неповнолітнім працівникам-інвалідам.

Чи означає це, що такий працівник може запросто скористатися «спецінвалідною» ПСП, передбаченою п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, у підвищеному розмірі (у 2017 році — 1200 грн. (800 грн. х 1,5))? Ні, не означає. Чому? Тому що така пільга призначена тільки для працівників — інвалідів I і II груп, у тому числі з дитинства.

А ми з вами вже знаємо (див. вище), що групи інвалідності МСЕК установлює тільки хворим громадянам, які досягли повноліття.

Що стосується хворих — неповнолітніх громадян, то вони аж до 18 років можуть мати виключно статус «дитина-інвалід віком до 18 років», який їм присвоює ЛКК дитячої лікувально-профілактичної установи за місцем їх проживання, без установлення групи інвалідності.

Крім того, щоб скористатися правом на «спецПСП» у підвищеному розмірі, працівник-інвалід I або II групи повинен надати роботодавц ю разом із заявою про застосування ПСП (п.п. 5 п. 5 Порядку подання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1227) або:

• копію пенсійного посвідчення;

• довідку МСЕК.

Ці документи потрібні для того, щоб підтвердити присвоєну групу інвалідності.

А в дитини-інваліда, якій іще не виповнилося 18 років, документа, що підтверджує групу інвалідності, ще раз повторимо, не може бути у принципі!

Не має права працюючий неповнолітній інвалід розраховувати і на «дитячу» ПСП, передбачену п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ. Адже ця пільга надається батькам, які утримують дитину-інваліда, а не самій дитині-інваліду, навіть якщо вона працює.

Висновок: неповнолітні працівники-інваліди мають право тільки на звичайну ПСП «на себе» в розмірі 800 грн. (1600 грн. х 0,5) на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ, та й то тільки за умови, що місячна сума їх зарплати не перевищує 2240 грн., і протягом звітного податкового місяця одночасно з цією зарплатою вони не отримували доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, що виплачуються з бюджету.

Застосовується ПСП роботодавцем до нарахованої заробітної плати за місяць, у якому було подано заяву про застосування ПСП, незалежно від дати її подання в цьому місяці.

І вас не повинно бентежити те, що працівнику в місяці прийняття на роботу нараховано зарплату пропорційно відпрацьованому часу. ПСП застосовуйте в повному обсязі. Перераховувати її суму пропорційно відпрацьованому часу не треба!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі