Теми статей
Обрати теми

Витрати ФОП-загальносистемника: чи можна включати бухпослуги?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 07.06.17 р. № 517/С/99-99-13-01-02-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання підприємця-загальносистемника: чи можна включити до складу витрат вартість бухгалтерських послуг?

Відповідь контролерів — ні, не можна.

Аргументують свої висновки контролери тим, що ФОП-загальносистемник до складу витрат може віднести виключно витрати, які перелічені у п. 177.4 ПКУ, а там витрати на надання бухпослуг прямо не згадуються.

Ми з висновками податківців не згодні. Хоча і маємо визнати, що у п. 177.4 ПКУ й справді бухпослуги прямо не згадуються. Водночас це не означає, що такі витрати однозначно не можна включити до витрат загальносистемника.

Так, якщо детально вивчити, які ж витрати має право включати до своїх витрат ФОП-загальноситемник, то серед них у п.п. 177.4.2 ПКУ згадуються, зокрема, плата за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру (ЦП-договір). Тому якщо бухгалтерські послуги підприємцю надає фізособа-бухгалтер за ЦП-договором, то такі витрати однозначно можна включити до витрат підприємця.

Обережно! Є ризик, що такі відносини контролери будуть розглядати як трудові. Однак якщо все оформити правильно, то є високі шанси відстояти такі відносини у суді (див. «БТ», 2017, № 22, с. 8).

На наш погляд, під цю норму можна підвести бухгалтерські послуги, які надає інший ФОП-бухгалтер або юрособа (бухгалтерська фірма) за цивільно-правовим договором про надання послуг ( ст. 901 ЦКУ).

Увага! Лист, що коментується, є індивідуальною консультацією. Тому якщо ви не готові ризикувати, то варто отримати аналогічну консультацію з цього приводу, а потім її оскаржити у суді. Якщо суд погодиться з вашими аргументами, то контролери будуть вимушені надати вам іншу відповідь ( п. 53.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі