Теми статей
Обрати теми

«Повернути не можна забути…» гроші з ПДВ-рахунку

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Гроші ніколи не бувають зайвими. Адже ніхто не знає, що станеться в майбутньому. Тому залишати їх без уваги не варто, особливо якщо вони випадково «зависли» на ПДВ-рахунку. Найкраще рішення — повернути на свій рахунок «чесно зароблені». Але як? Усе просто — потрібно дотримувати особливого порядку повернення коштів з ПДВ-рахунку. Що це за порядок і які зміни сталися в ньому у 2017 році, ми сьогодні якраз і обговоримо.

Перевір себе

З настанням 2017 року порядок повернення надмірно сплачених коштів з ПДВ-рахунку не сильно змінився. Тому якщо ви вже стикалися із цією процедурою — вам достатньо освіжити в пам’яті основні правила. Як і раніше, вони зібрані в п. 2001.6 ПКУ.

Але попереджаємо: є тут і новинки.

Почнемо ми з обмежень, які встановлює ця норма. А їх не так уже і мало.

1. Обмеження за показниками СЕА. Якщо ви хочете заявити гроші до повернення з ПДВ-рахунку, перше, що слід зробити, — порівняти суму ПДВ, указану в усіх ПН, складених у звітному періоді і зареєстрованих у ЄРПН, із сумою ПДВ-зобов’язань, задекларованих у цьому ж звітному періоді.

Якщо сума ПДВ у ПН виявиться більше суми ПДВ-зобов'язань, про повернення коштів з ПДВ-рахунку можна забути — вам відмовлять в отриманні коштів ( п. 2001.5 ПКУ, п. 21 Порядку № 569). Причому розмір перевищення не має значення.

Тому перш ніж заявляти суми до повернення, постарайтеся позбутися розбіжностей. Причини можуть бути різними: наприклад, банальна розбіжність у копійках через округлення в декларації.

До речі, джерелом ваших неприємностей можуть стати помилково виписані ПН і «анулюючі» їх РК. Річ у тому, що такі документи потрібно реєструвати в ЄРПН, але податківці радять не відображати їх у ПДВ-декларації (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Якщо ж із цим обмеженням у вас усе гаразд — переходимо до наступного.

2. Обмеження за сумою повернення. Як свідчить п. 2001.6 ПКУ, з ПДВ-рахунку можна повернути гроші тільки в сумі, яка залишиться після сплати поточних ПДВ-зобов’язань.

Але! При цьому п. 21 Порядку № 569 додає: з ПДВ-рахунку отримати можна тільки суму залишку коштів, що перевищує і суму погоджених ПДВ-зобов’язань, і суму податкового боргу з ПДВ.

Якщо у вас є такий, він також зменшить суму, яку ви можете повернути з ПДВ-рахунку. При цьому сама наявність податкового боргу — не перешкода для отримання переплати, головне, щоб суми на ПДВ-рахунку вистачило для погашення і ПЗ, і податкового боргу.

3. Обмеження за розміром РЛ.

Після того, як ви визначите суму до повернення, порівняйте її з розміром вашого РЛ.

Забігаючи наперед, скажемо: щойно ви заявите гроші до повернення, вже на дату подання відповідної заяви розмір вашого РЛ зменшиться через складову ∑ПопРах ( п. 2001.6 ПКУ).

Тому щоб таке зменшення не призвело до формування від’ємного РЛ, сума, яку ви хочете заявити до повернення, повинна перебувати в межах наявного у вас РЛ.

4. Обмеження за способом повернення. Нагадаємо: надмірно перераховані кошти з ПДВ-рахунку можна ( п. 2001.6 ПКУ і п. 21 Порядку № 569):

• або направити до бюджету в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ;

• або повернути на свій поточний рахунок (!). Тобто отримати тільки в безготівковій формі.

На цьому все. Ті, хто успішно виконали усі перелічені вище вимоги, переходять на наступний рівень поворотної процедури.

Заявляємо гроші до повернення

Щоб повернути надмірно перераховані гроші з ПДВ-рахунку, вам потрібно пройти 3 етапи.

Етап 1. Заповнюємо заяву на повернення (додаток Д4) і подаємо її у складі ПДВ-декларації за поточний звітний період* (п. 10 розд. ІІІ Порядку № 21).

* Не забудьте при цьому поставити позначку про подання додатка Д4 в таблиці «Відмітка про подання до декларації» в заключній частині декларації.

У додатку Д4 необхідно:

1) розрахувати суму коштів на ПДВ-рахунку, яку можна повернути.

Для цього в таблиці 2 додатка Д4 вкажіть:

• у гр. 1 — суму коштів на ПДВ-рахунку в момент подання поточної ПДВ-декларації.

Такі дані можна отримати, направивши електронний запит про стан свого ПДВ-рахунку за формою J/F 1302301 (п. 13 Порядку № 569). У відповідь на запит ви отримаєте Витяг за формою J/F1402301. Усю суму, вказану в цьому Витягу, перенесіть у гр. 1;

• у гр. 2 — суму погоджених ПЗ звітного періоду (продублюйте значення з ряд. 18** основної частини ПДВ-декларації).

** Зверніть увагу! У самій гр. 2 таблиці 2 додатка Д4 вказано посилання на ряд. 18.1 декларації. Проте на сьогодні рядка з таким номером у ПДВ-декларації немає.

Якщо ряд. 18 декларації не заповнений, гр. 2 залишаємо порожньою;

• у гр. 3 — суму податкового боргу на момент подання ПДВ-декларації.

Дізнатися про нього ви можете, направивши електронний запит і отримавши виписку з особового рахунку.

Тільки попереджаємо: загальна заборгованість буде вказана в гривнях з копійками, тоді як декларацію ви повинні заповнювати в гривнях. У такому разі до суми податкового боргу достатньо застосувати загальні правила арифметичного округлення (лист ДФСУ від 30.11.15 р. № 44142/7/99-99-15-01-04-17, ср. );

• у гр. 4 — ту суму коштів, яку ви можете заявити до повернення. Визначаємо її розрахунковим шляхом (гр. 1 - гр. 2 - гр. 3);

2) вказати в таблиці 3 суму коштів, яку ви хочете повернути з ПДВ-рахунку (в межах суми, розрахованої в таблиці 2).

Зверніть увагу: повернути ви можете як усю зайву суму, яка значиться на ПДВ-рахунку, так і її частину;

3) проставити реквізити поточного рахунку, на який повинна буде зарахована переплата.

Якщо із заявою все гаразд — до гри вступає ДФСУ і Казначейство.

Етап 2. ДФСУ направляє Казначейству реєстр з даними платників ПДВ, яким необхідно повернути переплачені кошти з ПДВ-рахунків (їх найменування, податковий номер, ІПН), суми, що підлягають поверненню, і реквізити поточних рахунків.

Етап 3. На підставі такого реєстру Казначейство впродовж 5 робочих днів після граничного строку сплати ПЗ з ПДВ-декларації, з якою ви подали заяву про повернення, перерахує гроші на поточний рахунок.

А якщо щось піде не за планом?

«Ні туди і ні сюди»

Якщо в додатку Д4 ви припустилися помилки. Якщо ви, заповнюючи додаток Д4, припустилися «несумової» помилки (у номері рахунку або МФО банку), і помітили її до граничного строку сплати ПДВ-зобов’язань з декларації, то ще не все втрачено, її можна виправити. Подайте УР разом з уточнюючим додатком Д4 (лист ДФСУ від 26.08.15 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17).

У такому УР усі графи, окрім реквізитів платника ПДВ, залиште не заповненими (прочерки і нулі не ставте), а в додатку Д4 вкажіть тільки правильні реквізити поточного рахунку, на який мають бути перераховані відповідні кошти.

Інші поля додатка Д4 не заповнюйте (прочерки і нулі не ставте).

Якщо ви припустилися неточності в цифрових показниках, то УР уже не допоможе. Адже, як роз’яснюють податківці, надмірно зараховані кошти можуть бути перераховані на поточний рахунок, тільки якщо додаток Д4 заповнений правильно. Заявити до повернення кошти з ПДВ-рахунку ви зможете тільки в наступному звітному періоді.

Якщо строки пройшли, а грошей усе немає. Припустимо, податківці прийняли додаток Д4, але кошти так і не повертаються (ні впродовж установлених 5 робочих днів, ні після цього строку). У такому разі поспішати і подавати новий додаток Д4 не варто.

Спершу зазирніть у Витяг. Якщо показники РЛ зменшилися на суму, заявлену до повернення, значить, податківці прийняли додаток Д4 і включили таку суму в реєстр для Казначейства.

Тут залишається тільки чекати (приблизну дату повернення грошей можна уточнити в інспектора).

Хоча якщо впродовж 10 робочих днів після закінчення граничного строку для самостійної сплати ПДВ-зобов’язань вам так і не перерахують кошти, суму, на яку вам зменшили РЛ через складову ∑ПопРах, повинні відсторнувати (п. 21 Порядку № 569). У такому разі доведеться подавати додаток Д4 ще раз.

У разі, коли показники Витягу не змінилися та до того ж повідомлення про недостатність суми не надходить, доведеться подавати ще один додаток Д4 у складі ПДВ-декларації за наступний звітний період.

Якщо ж повідомлення про недостатність суми від податківців надійшло, але в правильності заповнення додатка Д4 ви впевнені, знову ж таки спробуйте подати додаток Д4 з ПДВ-декларацією за наступний звітний період.

Не заплутатися в усіх нюансах повернення надмірно/помилково перерахованих коштів з ПДВ-рахунку вам допоможе рисунок нижче.

img 1

Порядок повернення надмірно/помилково перерахованих коштів з ПДВ-рахунку

Документи і скорочення статті

Порядок № 21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі