Теми статей
Обрати теми

Підрозділи з РРО: чи всім вести касову книгу?

Децюра Сергій, Ушакова Ліля, Солошенко Людмила, Карпова Влада
Лист НБУ від 21.11.16 р. № 50-0004/95398

У листі, що коментується, Нацбанк дійшов висновку: якщо відокремлений підрозділ, що здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО і КОРО, здає готівкову виручку до банку (як самостійно, так і через інкасаторів), цю операцію слід оформити видатковим касовим ордером (ВКО) і внести запис до касової книги.

Як ви вже зрозуміли, ідеться про необхідність вести касову книгу відокремленим підрозділом (ВП) підприємства, який проводить готівкові розрахунки із застосуванням РРО (РК). А якщо висловлюватися більш «казенною» мовою, ідеться про колізію між нормами пп. 3.7 і 4.2 Положення № 637*. З них перша (загальна) беззастережно передбачає, що здавання до банку готівки оформляється ВКО з відображенням такої операції в касовій книзі. Друга (на нашу думку, спеціальна) говорить про те, що ВП підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК і веденням КОРО, але не проводять операцій з прийому (видачі) готівки за касовими ордерами, касову книгу не ведуть.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

До виходу листа, що коментується, НБУ (і фіскали) «розрулювали» цю колізію, як це і належить, на користь спецнорми. І такий підхід віддавна усталився на практиці. З подачі НБУ (і фіскалів) ВП, які отримують готівкову виручку тільки через РРО або РК і не проводять жодних виплат (зарплата, госппотреби тощо), касову книгу не вели, а здавання (у тому числі інкасацію) готівки до банку проводили через РРО як операцію «службова видача». Саме такий підхід (що грамотно поєднує не дуже сумісні норми пп. 3.7 і 4.2 Положення № 637) чимало разів викладав НБУ у своїх листах (див., наприклад, лист НБУ від 30.04.13 р. № 11-117/1518/5387). Так само підходять до цього й фіскали (див. консультації в підкатегоріях 109.15 і 109.16 ЗІР ДФСУ).

Тепер, як бачимо, НБУ говорить про необхідність ведення касової книги також і тими ВП, які здають усю виручку до банку (тобто не здійснюють жодних інших готівкових виплат)! З цього випливає, що не вести касову книгу можуть тільки ті ВП, які здають свою готівкову виручку безпосередньо до каси підприємства (і при цьому не здійснюють жодних готівкових виплат). Крім того, зауважимо, що податківці наголошують на необхідності ведення касової книги (і оформлення ВКО) тими ВП, які перераховують виручку на рахунок підприємства за допомогою ПТКС (див. консультацію в підкатегорії 109.16 ЗІР ДФСУ). Тобто цей висновок наче вторить листу НБУ, що коментується.

Чи виконувати нові вимоги НБУ, тобто чи заводити касові книги на всіх ВП, які раніше спокійно (причому з санкції НБУ) без них обходилися?

Вирішуйте самі. Ми ж можемо тільки зазначити, що на факті оприбуткування ВП готівки цей момент (відсутність на ВП касової книги) позначитися не повинен. Згідно з п. 2.6 Положення № 637 у разі проведення ВП готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО або даних РК (див. також лист НБУ від 09.11.09 р. № 11-113/5029-20868). Утім, немає гарантій, що фіскали не стануть тут перегинати палицю щодо «неоприбуткування» готівкової виручки. Нагадаємо: за таке порушення «світить» штраф аж у 5-кратному розмірі від суми неоприбуткованої виручки (п. 1 Указу № 436**).

** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Крім того, за неведення ВП касової книги, окрім адмінштрафу, посадовим особам за ст. 1642 КУпАП (від 136 до 255 грн.) жодних особливих загроз ми не вбачаємо. А зазначений штраф, нагадаємо, накладають органи держфінконтролю (раніше КРУ)…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі