Теми статей
Обрати теми

Нова форма земельної декларації: технічні помилки виправлені

Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Бобро Анатолій

Наказом, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). У новій декларації виправлені технічні помилки, які містилися у «старій» формі, затвердженій наказом Мінфіну від 16.06.15 р. № 560. Розглянемо ці зміни.

1. Площа земділянки. У розділах I та II графу «Площа земельної ділянки» розділили на дві частини. У гр. 8 можна вказати дані у га, а в новій гр. 9 — у м кв. Дані у гр. 9 потрібно вказувати з двома десятковими знаками після коми.

Увага! Одночасно заповнювати гр. 8 та 9, на наш погляд, не обов’язково. Достатньо заповнити одну з них.

Введення гр. 9 викликано суто технічною необхідністю. Справа в тому, що для розрахунку податку потрібно знайти добуток трьох величин: площі земділянки, нормативно-грошової оцінки (далі — НГО) одиниці площі та ставки податку. Раніше площу земділянки для розрахунків переводили у га.

Як правило, площу земділянки, яка знаходиться у населених пунктах, у правовстановлюючих документах вказують у метрах квадратних. Щодо таких ділянок у довідці про НГО, яку отримував власник чи землекористувач для розрахунку плати за землю, НГО наводилася за всю земділянку, яка виражена в метрах квадратних.

Раніше, щоб розрахувати розмір плати за землю, не можна було просто взяти дані про площу, яка виражена в метрах квадратних, і НГО за 1 м2. Потрібно було привести ці два показники до одного знаменника — гектара. Тобто переводили площу із метрів квадратних у гектари. Так само НГО за 1 м2. переводили в НГО за 1 га. Тільки після цього розраховували розмір податку в декларації.

Нарешті Мінфін зглянувся над платниками податку. Тепер для розрахунку можна вказати дані, які у вас є у довідці про НГО, і не мучитися при переведенні метрів квадратних у гектари.

2. Дані про НГО. Змінено назву граф, в яких відображають розмір НГО, необхідний для розрахунку плати за землю. Тепер у назві граф 10 і 11 (раніше це були графи 9 і 10) розділу I та графи 10 (раніше — графа 9) розділу II прямо вказано, що в цих графах відображають НГО одиниці площі земділянки.

Нагадаємо! У старій формі в назві цих граф згадувалася НГО не одиниці площі, а всієї земділянки. Але фактично в цих графах вказували НГО одиниці площі. На цьому наголошували і контролери у категорії 112.05 ЗIР ДФСУ.

Така неоднозначність щодо інформації, яку слід вказати у цих графах, спантеличувала платника і часто призводила до помилок. Тепер усе стало на свої місця.

3. Зміни у розділі III декларації. Стосуються вони рядків, за допомогою яких проводиться уточнення раніше задекларованих даних.

Раніше в цьому розділі суму донарахованого податку показували у двох рядках. До ряд. 5 вписували дані за періоди, строк сплати за якими не настав, а до ряд. 7 — за якими минув. За таким самим принципом розділяли і суми завищеного податку у ряд. 6 та 8.

Тепер розмір донарахованого податку ви будете відображати в ряд. 5, а заниженого податку — в ряд. 6.

До відома! Саме так проводили виправлення у розділі III у формі декларації, що діяла до 2016 року.

Наказ, що коментується, починає діяти з дня опублікування (готується до публікації в «Офіційному віснику України» за 21.03.17 р. № 23). Отже, враховуючи правила введення в дію нових форм звітності, прописані у п. 46.6 ПКУ, а також те, що базовим податковим періодом для плати за землю є календарний рік, вперше оновлену форму слід подавати з 01.01.18 р.

Саме такий підхід обрали податківці (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ) при введенні в дію попередньої форми декларації. Очевидно, так само буде і цього разу. Побачимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі