Теми статей
Обрати теми

Втрата сільгосппродукції: що з нарахуванням ПДВ

Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, контролери роз’яснили тонкощі нарахування ПДВ при списанні втрат сільгосппродукції, які виникають при її зберіганні і транспортуванні. Спершу все, як кажуть, з розумом. Втрати продукції вони розмежовують на дві частини:

• у межах норм природного убутку;

• понад такі норми.

Стосовно наднормативних втрат питань немає, наші думки співпадають. Дійсно, така продукція не може бути використана у межах госпдіяльності підприємства. Цілком справедливо контролери вказують на необхідність нарахування «компенсаційних» податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ (не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається її списання). Не погрішили проти істини вони й стверджуючи, що ПЗ нараховуються (1) у разі, якщо під час придбання товарів (сировини) для виробництва такої продукції суми «вхідного» ПДВ були включені до складу ПК; (2) виходячи з вартості придбання таких товарів (сировини).

Отже, відштовхуватись треба саме від товарів (сировини), що придбавались з ПДВ. Таке тлумачення контролерами п. 189.1 ПКУ щодо бази оподаткування стосовно готової продукції у разі здійснення операцій відповідно до п. 198.5 ПКУ приємне. Щоправда, визначити кількість ПДВшної сировини у готовій продукції непросто.

Щодо втрат сільгосппродукції в межах норм її природного убутку контролери, м’яко кажучи, чудять. Починають вони, як кажуть, «за здравіє» (ПЗ не нараховуються…), а ось закінчують «за упокій» (за умови, що вартість таких товарів включається до вартості іншої готової продукції).

Ми з такою позицією фіскалів не згодні. Вважаємо, що втрати сільгосппродукції у межах норм природного убутку на ПДВ-облік ніяк не впливають. За підприємством зберігається право на ПК, при цьому «компенсуючі» ПЗ не повинні нараховуватися, незалежно від того, уключають вартість списаних ТМЦ до собівартості готової продукції чи до складу витрат періоду (детальніше в «БТ», 2016, № 24, с. 44, № 46, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі