Теми статей
Обрати теми

Аграрій виплачує дивіденди: кому ставка ПДФО 18 %, а кому — 5 %

Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці роз’яснили, як сільгосппідприємства мають обкладати податками дивіденди, що виплачують своїм засновникам.

Проаналізувавши положення ПКУ, контролери дійшли висновку, що дивіденди, нараховані сільгосппідприємством на користь фізосіб, на сьогодні оподатковуються податком на доходи фізосіб (ПДФО) за ставкою 18 % або 5 % ( пп. 167.5.1 та 167.5.2 ПКУ).

Розмір ставки ПДФО залежить від системи оподаткування:

• якщо аграрій — платник єдиного податку, то дивіденди оподатковуються за ставкою 18 %;

• якщо він сплачує податок на прибуток — 5 %.

Крім того, у випадку, коли сільгосптоваровиробник виплачує дивіденди на користь фізосіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, то такі дивіденди прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати, тобто оподатковуються за ставкою 18 % (незалежно від того, на якій системі оподаткування перебуває аграрій).

Від себе додамо. З початку 2017 року законодавці хотіли встановити для платників єдиного податку спеціальну ставку для оподатковування дивідендів (9 %). Але через технічну помилку ця норма відкладена до дня набрання чинності законом про фінансову поліцію (п.п. 3 п. 76 розд. I Закону України від 21.12.16 р. № 1797-VIII).

Тому, поки цю прикру помилку не виправлять (або не приймуть закон про фінансову поліцію), сільгосппідприємства — платники єдиного податку мають застосовувати загальну ставку ПДФО — 18 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі