Теми статей
Обрати теми

Компенсація середньої зарплати «солдатам підприємця». Навіть не чекали…

Децюра Сергій, Карпова Влада, Ушакова Лілія

Як це було. 18 березня 2014 року стартувала перша хвиля мобілізації. Прагнучи захистити мобілізованих працівників, законодавець зобов’язав роботодавців зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду і середній заробіток. Причому середній заробіток повинен компенсуватися з бюджету (див. ст. 119 КЗпП).

З часом гарантії, аналогічні тим, що були вже встановлені для мобілізованих, встановлюють для тих, хто добровільно поступив на військову службу за контрактом (далі — контрактники), а також тих, хто був призваний на строкову військову службу (далі — строковики).

Але ось невдача. У первинній версії ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП ішлося про роботодавців — підприємства, установи, організації. У результаті КМУ дійшов висновку, що всі інші роботодавці, які зберігають середній заробіток за мобілізованими працівниками (контрактниками, строковиками), права на його компенсацію з бюджету не мають.

Справедливість відновлено лише 6 грудня 2015 року. Саме з цієї дати набув чинності Закон України від 12.11.15 р. № 801-VIII, що вніс зміни в ст. 119 КЗпП. Завдяки йому зберігати за призваним (прийнятим за контрактом) на військову службу працівником місце роботи, посаду і середній заробіток, починаючи з 06.12.15 р. зобов’язані були в тому числі й роботодавці: фермерські господарства; сільськогосподарські виробничі кооперативи; фізичні особи — підприємці.

Причому середній заробіток їм теж повинні були компенсувати з бюджету. Залишалася крихта. Дочекатися внесення відповідних змін до Порядку виплати компенсації, затвердженого постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105 (далі — Порядок № 105). На це КМУ був даний місяць (див. п. 2 розд. II Закону № 801).

Але все, що так добре починалося, закінчилося 1 січня 2016 року. З цієї дати всім роботодавцям припинили компенсувати середній заробіток, збережений за мобілізованими (контрактниками, строковиками). Плюс до цього навіть у звичайних підприємств виникли проблеми з отриманням компенсації середнього заробітку за грудень 2015 року.

І ось несподівано, не через місяць, а майже через півтора року КМУ постановою, що коментується, таки вніс зміни в Порядок № 105. Зміни набули чинності з 14.04.17 р. Що в результаті отримали?

Починаючи з 14.04.17 р. роботодавці— фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи і фізичні особи — підприємці можуть (якщо захочуть, звичайно) отримати компенсацію середнього заробітку, збереженого за період з 6 по 31 грудня 2015 року за працівниками, які в цей період проходили:

• строкову військову службу;

• військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

• військову службу за контрактом.

А що зі збереженою середньою зарплатою за більш ранні періоди? На жаль, але її роботодавцям-підприємцям, фермерам і сільгоспкооператорам компенсувати не будуть.

Що потрібно, щоб отримати компенсацію середнього заробітку, збереженого за період з 6 по 31 грудня 2015 року?

У період з 14.04.17 р. по 14.07.17 р. (1) заповнити Звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку, нарахованого за робочі дні, що припадають на період з 6 по 31 грудня 2015 року (форма Звіту наведена в додатку 1 до Порядку № 105); (2) узгодити його з районним (міським) військовим комісаріатом або військовою частиною, які здійснювали призов працівників на військову службу, в частині підтвердження призову і проходження військової служби; (3) подати узгоджений Звіт в орган соцзахисту населення за місцезнаходженням роботодавця і чекати грошей.

Компенсацію обіцяють виплатити. Принаймні гроші на ці цілі передбачені в Державному бюджеті на 2017 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі