Теми статей
Обрати теми

Імпортні товари прибуткуємо за курсом НБУ на дату переходу ризиків і вигод

Децюра Сергій, Карпова Влада, Ушакова Лілія
Лист Мінфіну України від 18.11.16 р. № 31-11410-07-27/32754

Проблема з визначенням курсу НБУ за імпортними товарами виникає за ситуації, коли їх прибуткують без передплати.

У передплатному варіанті курс для оприбутковування товарів береться на дату списання валюти з поточного рахунка імпортера ( п. 6, абз. «б» п. 7 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», п. 2.5 Методрекомендацій № 2*).

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом МФУ від 10.01.07 р. № 2.

А ось у постоплатному варіанті на практиці з цією метою зазвичай використовують курс НБУ, вказаний у митній декларації. Наполягають на цьому і податківці (див. лист ГУ ДФСУ у м. Києві від 06.01.17 р. № 395/10/26-15-14-06-04).

Але такий підхід не цілком точний, що підтвердив і Мінфін у листі, який коментується. Він дійшов висновку, що датою здійснення операції для зарахування підприємством активів (товарів) на баланс є дата, на яку підприємству переходять усі ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на придбані активи (товари).

А згідно з п. 2.5 Методрекомендацій № 2 запаси, придбані за іноземну валюту, оцінюються у валюті звітності із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операцій (дату визнання активів).

Із цього можна дійти висновку, що, на думку Мінфіну, при оприбутковуванні імпортних товарів слід використати курс НБУ на ту дату, на яку підприємству переходять усі ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на придбані активи (товари). Зазвичай цей момент визначають, виходячи з умов Інкотермс.

Водночас якщо бути зовсім точним, то покупець може відобразити в балансі товари при виконанні двох умов: до нього перейшло і (1) право власності на товари, і (2) пов’язані з ними ризики ( п. 2.1 Методрекомендацій № 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі