Теми статей
Обрати теми

Рахунка-фактури (інвойсу) недостатньо для оприбутковування імпортних товарів

Децюра Сергій, Карпова Влада, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, столичні податківці висловили свою позицію з приводу статусу рахунка-фактури (інвойсу) як первинного документа.

Нагадаємо, що в листі Мінфіну від 16.02.17 р. № 31-11410-06-5/4339 // «БТ», 2017, № 10, с. 7, на який посилаються і податківці, були наведені умови, за яких рахунок-фактура (інвойс) може використовуватися як первинний документ без складання акта прийому-передачі товарів (робіт, послуг).

Зокрема, Мінфін дійшов висновку, що це можливо тільки в разі його оплати, яка підтверджується відповідними документами (платіжним дорученням, розрахунковим чеком, касовим чеком, розрахунковою квитанцією, випискою з карткового рахунка, квитанцією до прибуткового касового ордера тощо).

При цьому рахунок-фактура може бути складений у паперовій або електронній формі і повинен мати реквізити, які надають можливості ідентифікувати господарську операцію і її учасників, а саме:

• назву підприємства, від імені якого складений рахунок-фактура;

• назву контрагента;

• зміст і обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

• особистий підпис або інші дані, які надають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь в оформленні рахунка-фактури.

І ось запитання про статус рахунка-фактури (інвойсу) при здійсненні ЗЕД-операцій на придбання товарів було поставлене податківцям.

Контролери в листі, що коментується, дійшли правильних висновків.

Вони зазначили, що інвойс фактично є документом, згідно з яким проводиться оплата за товар. Проте рахунки-фактури не фіксують господарської операції, розпорядження або дозволу на її проведення і мають тільки інформаційний характер.

На думку податківців, інвойс можна вважати первинним документом. Але в ситуації імпорту товару за наявності лише інвойсу частина інформації буде недоступною. Наприклад, буде відсутня дата надходження товару, оскільки інвойс зазвичай оформляється раніше митної декларації. У результаті цього за наявності тільки інвойсу невідомо, який саме курс валют НБУ застосовувати, що зробить неможливим визначення фактичної вартості товару, а також розміру митних платежів і ПДВ.

На підставі викладеного податківці дійшли висновку, що для оприбутковування товару недостатньо мати один інвойс, потрібно обов’язково мати в наявності і митну декларацію, яка є первинним документом.

Ми згодні з податківцями.

Дійсно, в зовнішньоекономічній діяльності рахунок-фактура (інвойс) може підтверджувати тільки факт надання послуг і то за умови, що він оформляється вже після надання послуг і містить усі необхідні дані, які підтверджують факт їх надання. Зрозуміло, такий рахунок повинен містити всі реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Зазначимо також, що небажано використовувати рахунок-фактуру як первинний документ у внутрішньоукраїнських операціях надання послуг. Адже у вітчизняній практиці рахунок-фактура зазвичай оформляється саме для оплати товарів (робіт, послуг).

Причому в окремих випадках такий рахунок виписують уже після факту надання послуг, і в ньому міститься вся необхідна інформація саме про вже надані послуги. А без цього рахунок-фактура (нехай і сплачений) не може бути первинним документом, що підтверджує факт надання послуг.

До того ж у платників ПДВ використання такого документа може викликати плутанину з ПДВшним обліком, оскільки однією з подій для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ є дата оформлення документа, що підтверджує факт надання послуг ( абз. «б» п. 187.1 ПКУ). Тому має сенс факт надання послуг у межах України підтвердити окремим документом, наприклад, актом прийому-передачі послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі