Теми статей
Обрати теми

Коли заборгованість стає безнадійною: фіскали хочуть «відповідних заходів»

Децюра Сергій, Карпова Влада, Ушакова Лілія

Платники податку на прибуток знають, що безнадійна заборгованість — це заборгованість, що відповідає одній з ознак, наведених у п.п. 14.1.11 ПКУ. Зокрема, безнадійною є заборгованість, за якою минув строк позовної давності ( п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ).

Нагадаємо, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки ( ч. 1 ст. 257 ЦКУ).

Водночас податківці у листі, який коментується, наполягають, що заборгованість є безнадійною, тільки коли виконується дві умови:

1) за такою заборгованістю минув строк позовної давності;

2) кредитор здійснив відповідні заходи з її стягнення, але вони не призвели до позитивних наслідків.

Які саме заходи мають на увазі податківці у листі, що коментується, вони не уточнюють.

Водночас наявність таких заходів податківці обґрунтовують, спираючись на норми ЦКУ. Так, позовна даність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу ( ст. 256 ЦКУ).

При цьому сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові ( п. 4 ст. 267 ЦКУ).

Для повної картини варто ще додати, що заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності ( ч. 2 ст. 267 ЦКУ). А позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення ( ч. 3 ст. 267 ЦКУ).

Очевидно, що під «відповідними заходами» податківці мають на увазі звернення до суду, який і має визначити, сплинув строк позовної давності чи ні.

Дійсно, якщо кредитор звернеться до суду після того, як мине 3 роки, а боржник не заявить про сплив строку позовної давності, то суд може прийняти рішення на користь кредитора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі