Теми статей
Обрати теми

Ритмічні постачання і повернення можна «згорнути» у зведеній податковій накладній

Кравченко Дар’я
Чи потрібно складати розрахунок коригування (РК) до зведеної податкової накладної (ПН), якщо повернення товарів (коштів) відбувається в тому ж звітному періоді до моменту складання продавцем зведеної ПН?

Ні, не потрібно.

Звичайно, якщо чітко дотримуватися вимог ПКУ, то порядок дій платника ПДВ повинен бути таким:

• спочатку постачальник складає зведену ПН на ритмічні постачання ( п. 201.4 ПКУ);

• якщо після цього відбувається будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, — коригує нараховані раніше суми ПДВ-зобов’язань за допомогою РК ( п. 192.1 ПКУ).

Відмінний варіант. Але річ у тому, що зведені ПН мають свою (специфічну) дату складання. Тому може вийти так, що коригувальна подія (повернення товару або зміна ціни) станеться раніше, ніж така зведена ПН з’явиться на світ. Що тоді?

У такому разі контролери радять (лист МГУ ДФС — ЦООВПП від 06.11.15 р. № 24865/10/28-10-06-11 // «БТ», 2015, № 48; категорія 101.17 ЗІР ДФСУ):

• не виписувати РК зовсім;

• а при складанні зведеної ПН, складеної за період, у якому сталося повернення товарів, указати суми ПДВ за мінусом такого повернення. Тобто в ПН внести вже «згорнуті» показники.

На наш погляд, такий варіант цілком логічний. Звичайно, він не відповідає вимогам пп. 201.4 і 192.1 ПКУ, але допомагає продавцеві і покупцеві позбутися непотрібних проблем з оформленням РК.

Тільки попереджаємо: враховуючи те, що кількість зведених ПН упродовж місяця не обмежена (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ), постачальник повинен відстежувати, які саме операції вже потрапили у зведені ПН. Якщо відкоригувати потрібно:

• дані, вже внесені у зведену ПН, то це роблять у загальному порядку, тобто за допомогою РК;

• постачання, на яке зведена ПН ще не складена, тоді використовують метод «згортання».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі