Теми статей
Обрати теми

Обираємо ставку ЄСВ при виплаті винагороди інвалідові за ЦП-договором

Який розмір ЄСВ повинна застосовувати юридична особа при виплаті працівникові-інваліду винагороди за цивільно-правовим договором?

Нормами ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ визначено, що ЄСВ для всіх його платників (окрім пільгових категорій) установлений у розмірі 22 % до певної бази нарахування ЄСВ.

Згідно з п. 13 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, ЄСВ установлюється в розмірі 8,41 % бази нарахування ЄСВ, визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ для працюючих інвалідів.

Проте якщо дотримуватися вимог п. 5 розд. III Інструкції № 449*, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, ставка ЄСВ у розмірі 8,41 % установлюється відповідно до Закону про ЄСВ:

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449.

• до сум нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, визначені відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР;

• до сум оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, здійснюваної за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності;

• до сум допомоги по вагітності та пологах для працюючих інвалідів.

Враховуючи вищесказане, можна дійти висновку: юридична особа при виплаті працівникові-інваліду винагороди за цивільно-правовим договором повинна застосовувати ставку ЄСВ у розмірі 22 %.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 301.04.01

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі