Теми статей
Обрати теми

Документи у водія: коли і які може перевірити Нацполіція

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Гуль Тетяна
Лист Нацполіції України від 23.02.17 р. № 1031/20/10/04-2017

У листі, що коментується, Нацполіція повідомила, що вичерпний перелік підстав для зупинки транспортних засобів її працівниками визначений ст. 35 Закону України «Про Національну поліцію» від 02.07.15 р. № 580-VIII. Серед них ви не відшукаєте такої підстави, як зупинка з метою перевірки у водія документів на право керування та користування транспортним засобом.

Водночас поліцейські мають право це зробити, зокрема, якщо водій порушить Правила дорожнього руху* або є очевидні ознаки технічної несправності транспортного засобу. При цьому поліцейські мають право перевірити документи, що підтверджують правомірність експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі (ст. 16 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII та п. 2.1 Правил дорожнього руху):

* Правила дорожнього руху України, затверджені постановою КМУ від 10.10.01 р. № 1306.

• посвідчення водія, відповідної категорії;

• реєстраційний документ на транспортний засіб;

• поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Крім того, у водія:

• автобуса — має бути квитково-касовий лист, схема маршруту, розклад руху, таблиця вартості проїзду (крім міських перевезень) інші документи, передбачені законодавством (ст. 39 Закону про автотранспорт**);

** Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III.

• вантажного автомобіля − товарно-транспортна накладна або інший, визначений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством (ст. 48 Закону про автотранспорт).

Виходить, що зупинити автомобіль лише для перевірки документів на вантаж працівники поліції не мають права. Але радимо, щоб такі документи у вашого водія завжди були з собою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі