Теми статей
Обрати теми

«Ритмічні» зведені податкові накладні тільки для «тимчасових» касовиків

Чи мають право платники ПДВ, які застосовують касовий метод визначення податкових зобов’язань, складати зведену податкову накладну при здійсненні операцій, що мають безперервний або ритмічний характер постачання?

Застосування касового методу податкового обліку з ПДВ для певних категорій платників податків передбачене:

п. 187.10 ПКУ;

п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Відповідно до п. 187.10 ПКУ, визначати дату виникнення податкових зобов’язань і податкового кредиту за касовим методом зобов’язані платники ПДВ, які:

• постачають теплову енергію, природний газ (окрім скрапленого);

• надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення або послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати або плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, що здійснюють збір коштів від указаних покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (постачальникам послуг) у рахунок компенсації їх вартості.

Зверніть увагу: вказане правило визначення дати виникнення податкових зобов’язань поширюється також на операції з постачання вказаних товарів/послуг для ЖЕКів і бюджетних установ, які отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники ПДВ.

Згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ тимчасово (до 1 січня 2019 року) визначати дату виникнення податкових зобов’язань і податкового кредиту за касовим методом вимушені також платники ПДВ, які:

• здійснюють постачання (у тому числі оптові), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії;

• здійснюють постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД;

• надають послуги із централізованого водопостачання і водовідведення.

Норма п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п. 187.1 і в п. 198.2 ПКУ, припадає на звітні (податкові) періоди до 1 січня 2019 року.

У випадку якщо операції, визначені п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, мають безперервний або ритмічний характер постачання, платники податків:

покупцям — платникам ПДВ можуть складати не пізніше за останній день місяця, у якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податків, постачання якому мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів упродовж такого місяця;

покупцям — особам, не зареєстрованим платниками ПДВ, можуть складати не пізніше за останній день місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів упродовж такого місяця.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцеві два і більше разів на місяць.

Звідси висновок: упродовж звітного періоду платники ПДВ, які застосовують касовий метод згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, мають право складати не пізніше за останній день місяця, у якому отримано кошти, зведені податкові накладні:

• на кожного платника податків, постачання якому має безперервний або ритмічний характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів упродовж такого місяця;

• на постачання особам, не зареєстрованим платниками ПДВ, з урахуванням усієї суми коштів, отриманих від таких осіб упродовж місяця.

Увага! Для платників податків, які застосовують касовий метод податкового обліку відповідно до п. 187.10 ПКУ, можливість складання зведених податкових накладних ПКУ не передбачена.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.16

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі