Теми статей
Обрати теми

Видобування підземної води і розмір коефіцієнтів рентабельності для рентної плати

Карпова Влада, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Нещодавно (див. «БТ», 2017, № 16, с. 7) ми повідомляли, що при розрахунку рентної плати за видобування корисних копалин у 2017 році суб’єкти господарювання, які видобувають воду, мають застосовувати коефіцієнт рентабельності 0,22.

Однак часто виникає запитання: хто із суб’єктів господарювання, які видобувають воду, має використовувати цей коефіцієнт рентабельності?

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на це запитання.

Вони повідомили, що коефіцієнт рентабельності 0,22 у 2017 році будуть використовувати усі суб’єкти господарювання, які не віднесені до гірничих підприємств, а воду вони видобувають лише на підставі дозволу на спецводокористування, тобто дозволу, в якому немає вимоги про проведення держекспертизи родовища.

Якщо ж мова іде про гірничі підприємства, які видобувають воду на підставі спецдозволу на користування надрами, то такі суб’єкти господарювання також можуть застосовувати цей коефіцієнт (0,22). Але це відбуватиметься лише у випадку, коли вони добувають підземну воду з метою геологічного вивчення (у тому числі на етапі дослідно-промислової розробки). При цьому держекспертизу родовища на момент подання звітності з рентної плати не завершено, але відведений строк на її проведення не сплив.

Усі інші гірничі підприємства, які видобувають підземну воду на підставі спецдозволів для нарахування рентної плати, використовують:

• коефіцієнт рентабельності, що вказаний у протоколі проведення держекспертизи родовища за умови, що вона була проведена після 2012 року;

• або коефіцієнт рентабельності, що дорівнює величині 3 (трьох) облікових ставок НБУ, які діяли у податковому (звітному) періоді за умови, що держекспертиза родовища була проведена до 2012 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі