Теми статей
Обрати теми

Платив ЄСВ протягом року — включай до витрат

У який звітний період фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування включає до витрат сплачену протягом року суму ЄСВ?

Фізична особа — підприємець, яка веде свою діяльність без використання праці найманих робітників, формує і подає Звіт про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) сама за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом ( п. 2 розд. III Порядку № 435*).

* Порядок формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Звітним періодом є календарний рік.

Сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний рік на підставі даних річної податкової декларації, фізичні особи — підприємці зобов’язані також до 10 лютого наступного року ( абз. третій частина восьма ст. 9 Закону про ЄСВ).

Такі суми ЄСВ фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування мають право включити (у розмірах і порядку, установлених законом) до складу витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ( п. 177.4.3 ПКУ).

Висновок: оскільки фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ за звітний рік (до 10 лютого наступного року) уже після подання Звіту про суми нарахованого ЄСВ, то суму такого сплаченого ЄСВ за звітний рік вони можуть віднести лише до складу витрат наступного року.

Проте якщо фізична особа — підприємець платила ЄСВ протягом звітного року, то вона має право включити сплачену суму до складу витрат звітного року.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 104.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі