Теми статей
Обрати теми

Анулюємо ПДВ-реєстрацію: як вибрати базу для нарахування «умовних» ПЗ

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій, Белєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 25.10.17 р. № 2370/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці роз’яснили тонкощі нарахування «умовних» податкових зобов’язань (ПЗ) у зв’язку з ПДВ-анулюванням.

Проблемність ситуації полягає в тому, що п. 184.7 ПКУ зобов’язує при ПДВ-анулюванні нараховувати «умовні» ПЗ за товарами/послугами, необоротними активами, суми ПДВ за якими були включені до складу податкового кредиту, але не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності виходячи з їх звичайної ціни. А цей «ефемерний» показник визначити непросто. Особливо для необоротних активів.

Безумовно, можна створити спеціальну комісію і провести аналіз цін на ринку з урахуванням вимог пп. 14.1.71, 14.1.219, 14.1.131 і 14.1.80 ПКУ. На його основі — визначити звичайну ціну необоротного активу, підкріпивши свій вибір розпорядливим актом керівника, а додатково – прайсами на аналогічні активи зі ЗМІ.

Водночас при нарахуванні «компенсуючих» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ база оподаткування визначається за чіткими правилами, описаними в п. 189.1 ПКУ. Для необоротних активів — виходячи з їх залишкової вартості, а для товарів/послуг — виходячи з ціни придбання.

У багатьох платників ПДВ при нарахуванні «умовних» ПЗ виникає спокуса: не морочитися зі звичайними цінами, а використати прості правила, які застосовують для нарахування «компенсуючих» ПЗ. Адже, по суті, ці ситуації схожі.

У листі, що коментується, контролери розвіяли усі сумніви. Вони заявили: оскільки під час ПДВ-анулювання не відбувається ліквідації необоротних активів, підстави для застосування п. 189.1 ПКУ відсутні.

Формально податківці праві. Але ми упевнені, якщо база оподаткування, розрахована згідно з п. 189.1 ПКУ, не дуже відрізняється від звичайних цін (заниження ПЗ не очевидно), то податківці при перевірці навряд чи ризикнуть доводити «незвичність» такої бази.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі