Теми статей
Обрати теми

Закордондобові у гривнях — від коливання курсу може з’явитися дохід

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій, Белєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 19.10.17 р. № 2301/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Податківці розглянули ситуацію, коли аванс на закордонвідрядження видано працівникові у гривнях. Таке цілком можливо, якщо ви — госпрозрахункове підприємство. Адже ні ПКУ, ні КЗпП не зобов’язують «госпрозрахунківців» видавати закордонвідряджувальний аванс у валюті країни відрядження або у вільно конвертованій валюті. Єдині документи, які висувають подібні вимоги, — це Інструкція № 59* та постанова № 98**. Але для «госпрозрахунківців» вони носять усього лише рекомендаційний характер.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

** Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.11 р. № 98.

Головне — простежте, щоб заборона на видачу авансу на закордонвідрядження у гривнях не була прописана у вашому внутрішньому локальному акті, що регулює порядок направлення працівників до закордонвідряджень (наприклад, в Положенні про відрядження).

Згідно із загальним правилом фактичний час перебування працівника за кордоном з метою розрахунку добових визначають у разі відрядження:

• до країн, в’їзд громадян України на територію яких не вимагає наявності візи (дозволу на в’їзд), — відповідно до наказу (розпорядження) про відрядження і відповідних первинних документів;

• до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), — згідно з наказом (розпорядженням) про відрядження за наявності документальних доказів перебування працівника у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування працівника у відрядженні).

З 01.01.17 р. гранична сума неоподатковуваних добових для закордонвідряджень дорівнює 80 євро за кожен календарний день закордонвідрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, встановленого НБУ, з розрахунку на кожен такий день (п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ). Виходить, для того щоб визначити неоподатковувану суму добових, підприємство повинне за кожен день відрядження проводити перерахунок добових відповідно до п.п. 170.9.1 ПКУ. При цьому внаслідок коливання валютних курсів може виявитися, що сума виданих працівникові добових перевищить установлену межу. Зокрема, таке можливо, якщо в період відрядження курс євро зменшується порівняно з курсом дня видачі авансу***.

*** Детально про нюанси розрахунку закордондобових ви можете дізнатися зі статті «Новий розмір закордондобових: як рахувати й оподатковувати»? // «БТ», 2017, № 10.

Тож сума добових, що перевищує неоподатковувану межу, має бути повернена до каси або зарахована на банківський рахунок підприємства до або одночасно з поданням Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. У загальному випадку зробити це треба до закінчення 5-го банківського дня, що йде за днем, в якому працівник повернувся з відрядження (п.п. «а» п.п. 170.9.2 ПКУ). Інакше надгранична сума добових перетворюється для працівника в оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага. Причому для цілей утримання ПДФО базу оподаткування визначають із застосуванням коефіцієнта з п. 164.5 ПКУ. За ставки ПДФО 18 % коефіцієнт дорівнюватиме 1,219512 (100 : (100 - 18)).

Для військового збору застосування цього коефіцієнта ПКУ не передбачено.

Наша порада. Якщо хочете убезпечити себе і працівника, що відряджається, від «несподіваного доходу», встановіть граничний розмір закордондобових на підприємстві нижче 80 євро. Наприклад, 70 євро. І тоді незначні коливання курсу вам будуть не страшні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі